Skip to main content

Ce sfaturi duhovnicești putem da copiilor?

Protoiereu Gheorghe Colțea, Protopop de Bran-Zărnești, Arhiepiscopia Sibiului

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!

Un comentariu

  1. Maria, Suceava

    Îmi plac toate edițiile. Zis a Mântuitorul Iisus Hristos:” lăsați copiii să vină la Mine” și iarăși zice:” până când nu veți fi că acești prunci nu veți intra în împărăția cerurilor”. Să i învățăm pe copiii noștri să și păstreze calitățile copilăriei: nerăutatea, nevinovăția, blândețea firească, neținerea de minte a răului, și altele asemenea acestora, calități pe care cu greu le aflăm la persoanele adulte.
    Zice Sf Apostol Pavel:” nu fiți copii cu mintea”, și iarăși zice Sf. Scriptură:” păcatele neștiinței mele nu le pomeni”. Copiii sunt la o vârstă când nu știu, trebuie învățați. Neștiința că un tiran stăpânește umanitatea mai ales în cele duhovnicești.
    Sfaturile duhovnicești se dau în general la cererea primitorului. În cazul copiilor noi trebuie să venim întru întâmpinarea lor oferindu le sfatul. Sfaturile se dau cu blândețe, dar uneori și imperativ pentru a avea rezultate, dar totdeauna facem apel la rațiune, doar suntem ființe raționale.
    Desigur, exemplul personal e foarte important. „Taci tu, să vorbească faptele tale”.(pilde), cum spune și Mântuitorul:” cine va face și va învăța acele mare se va numi în împărăția cerurilor”. Iată fapta o pune înaintea învățăturii. Dar ce vom spune de următoarea Evanghelie:” dacă voi, răi fiind, știți să dați cele bune fiilor voștri”. Și când nu suntem lucrători ai virtuților
    Mântuitorul Iisus Hristos ne trimite să învățăm pe fii noștri.
    Să i învățăm pe copiii noștri noțiuni elementare de post, rugăciune, milostenie, smerenie, existența lui Dumnezeu, purtarea de grijă a lui Dumnezeu și, în funcție de vârstă, noțiuni de rai, iad, moarte și judecată, păzirea poruncilor, tot ceea ce este bun și frumos, paleta fiind foarte largă, totul însemnând fuga de păcat și agonisirea virtuților. Să ne amintim că pentru noi toți, povățuitor, sfătuitor și învățător este Iisus Hristos, Cuvântul și Înțelepciunea lui Dumnezeu care zice:” învățați de la Mine că sunt blând și smerit cu inima și veți avea odihnă sufletelor voastre”.

Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.