Skip to main content

De ce facem colivă?

Protoiereu Gheorghe Colțea, protopoiatul de Bran-Zărnești, Arhiepiscopia Sibiului

Ți-a plăcut această ediție?

Dacă ai o sugestie, o recomandare sau orice alt gând legate de această emisiune, te rugăm scrie-ne, distribuie sau apreciază-ne.

comment iconScrie comentariu 1

Un comentariu

 1. Maria, Suceava

  Coliva este prezentă și pentru cei vii, ne amintim de minunea cea pentru colive a Sfântului Teodor; boabele de grâu sunt prezente și la Litie, toți membrii bisericii ca într-o frățietate petrec în Iisus Hristos. Întrebarea credinciosului nostru cred că se referă la coliva pentru cei adormiți.

  Mântuitorul Iisus Hristos a ales din natura înconjurătoare ca simbol pentru Trupul și Sângele Său, pâinea și vinul. Așa precum boabele de grâu sunt într o unitate, într un spic și chiar în lanul de grâu, tot astfel toți membrii bisericii și chiar toți oamenii pământului sunt într o unitate cu Mântuitorul Iisus Hristos, purtând aceeași fire. Și cei adormiți se împărtășesc în chip duhovnicesc de Trupul și Sângele Domnului.

  Zis a Mântuitorul:” ieșit a semănătorul să semene sămânța sa”, iar Sf Apostoli în drumul lor ” smulgeau spice”, la sfârșitul veacurilor, Mântuitorul va curăța aria Sa, separând grâul de neghină.

  În cultul nostru, boabele de grâu sunt prezente sub formă de pâine, colac ( celebrul colac), sau sub formă de colivă diferind de la o regiune la alta dar baza fiind aceeași (boabele de grâu). Strămoșii noștri întocmeau coliva simplu, cu timpul omul a voit să înfrumusețeze acest cult. Pâinea sau coliva și vinul reprezintă partea cea văzută a cultului. Iată ce ne spune Părintele Cleopa în această privință: acestea sunt obiecte simbolice care închipuie o lucrare simbolică, sfântă pentru că ea exprimă un adevăr de credință, o rugăciune, o atitudine de evlavie; ele întăresc cultul divin, pun la contribuție și sufletul și trupul dândui și trupului o parte activă, deși prioritară este activitatea sufletului, după cum un suflet fără trup sau un trup fără suflet nu pot fi o ființă omenească întreagă.

  Putem alege noi înșine între pâine și colivă, ceea ce credem că se și consumă, să fie și de folos primitorului.

  Zis a Mântuitorul Iisus Hristos:” din prisosința inimii grăiește gura”, având noi în suflet dorința ca și cei adormiți să se mântuiască, purtând rugăciune în inimă pentru ei, ca dintr un depozitar năvălesc, trupul urmează cele săvârșite de suflet ca unul ce este împreună lucrător. Și iarăși a zis Mântuitorul:” dacă grăuntele de grâu când cade în pământ, nu va muri, rămâne singur, iar dacă va muri aduce multă roadă”.

  Cu prilejul împlinirii a 12 ani de emisie, mulțumim televiziunii TRINITAS cu urarea ” La mulți ani”.

Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Emisiuni recente