Skip to main content

Sfântul Cuvios Efrem Sirul – 28 ianuarie

Sfântul Efrem Sirianul, sau Sirul, s-a născut în cetatea Nisibe din Mesopotamia în jurul anului 306. Tatăl său era un preot păgân, iar mama sa era creștină. Atunci când a aflat că Efrem a devenit și el creștin l-a dat afară din casă.

Efrem s-a așezat în ascultarea episcopului cetății Iacob și în această perioadă și-a desăvârșit studiile de teologie. A fost apoi hirotonit diacon. A predicat și a scris neîncetat. S-a bucurat de un dar aparte al cuvântului, o sensibilitate deosebită prin care reușea să așeze textele evanghelice în lumină, fiind foarte apreciat ca orator.

Atunci când a trebuit să se exprime cu privire la erezia ariană a fost un foarte ferm apărător al ortodoxiei niceene, așa cum a fost ea definită la cel dintâi sinod ecumenic. Fermitatea aceasta este motivul pentru care unii cercetători consideră că Sfântul Efrem l-a însoțit pe episcopul Iacob la Sinod.

Atunci când Iacob a trecut la Domnul, Efrem a trebuit să fugă pentru a nu fi hirotonit episcop. A rămas diacon în continuare slujind și predicând cuvântul lui Dumnezeu cu dedicație.

În anul 367 invazia persană l-a forțat să-și abandoneze cetatea natală și să se mute la Edessa, loc în care a avut o contribuție importantă în fondarea unei celebre școli de teologie.

Activitatea pastorală pe care Sfântul Efrem a desfășurat-o a fost dublată de o viață spirituală contemplativă caracteristică monahismului. De altfel există surse care sugerează faptul că Sfântul Efrem ar fi îmbrățișat voturile monastice. Oricum ar fi, a îmbinat în viața sa slujirea datorată aproapelui cu nevoința continuă a curățirii sinelui.

Tradiția Bisericii a păstrat amintirea unei vizite în Capadocia unde slujea Sfântul Vasile cel Mare care l-a recunoscut pe Efrem. De asemenea, se pare că Sfântul Efrem a făcut și o călătorie în Egipt unde a cercetat părinții pustiei pentru sfat și binecuvântare.

A trecut la Domnul în anul 373.

Sfântul Efrem ne-a lăsat numeroase scrieri teologice, predici și imne care s-au păstrat până astăzi. Lectura acestora, pe lângă folosul duhovnicesc deosebit pe care ni-l aduce, descoperă sensibilitatea și profunzimea unui sfânt părinte al Orientului.

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.