Skip to main content

153 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni

În urmă cu 153 de ani, la Putna avea loc Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni. Evenimentul a reprezentat un amplu proiect de țară al Asociaţiei studenţeşti din Viena, „România Jună”, inițiat de Mihai Eminescu, cu scopul creării cadrului Unirii României în granițele ei firești, pentru început prin elitele ei. Împlinirea a 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii Putna, la sărbătoarea Sfintei Marii din august 1870, părea un bun prilej pentru a nu trezi suspiciuni autorităților austriece. În plus, ocaziunea întâlnirii la un hram bisericesc, se arată în apelul la unitate făcut de comitetul de organizare, ar fi cea mai bună pentru improvizarea unui congres de studenți români de pretutindenea de care ducem lipsă de mult timp. Întâlnirea a avut loc abia anul următor, în august 1871. Eminescu se impune ca unul din cei mai entuziaști susținători ai Serbării de la Putna. Se presupune că a sprijinit comitetul provizoriu la întocmirea Apelului și a Proiectului de program. Printre tinerii care au participat atunci la ceremonii s-au numărat personalități ale culturii române de mai târziu: Ioan Slavici, Nicolae Teclu, Ciprian Porumbescu sau Alexandru D. Xenopol. Serbarea de la Putna, deși nu a avut impact direct asupra politicii perioadei, poate fi încadrată cu succes între manifestările naționale ale românilor din Imperiul Austro-Ungar, alături de „Pronunciamentul de la Blaj”, din 3 mai 1868, sau de „Memorandumul” din 28 mai 1892.

Această emisiune este disponibilă doar prin generozitatea dumneavoastră! Intră pe donatii.trinitas.tv și ajută-ne să aducem lumina credinței în sufletele românilor de pretutindeni, făcând o donație pentru susținerea programelor noastre! Numele donatorilor vor fi pomenite la altarul Catedralei Patriarhale din București.

Abonează-te la canalul de YouTube TRINITAS TV, dând un simplu click aici.

Pentru mai multe emisiuni de suflet, vizitează site-ul TRINITAS TV
Abonează-te pentru a viziona emisiunile TRINITAS TV pe rețelele de socializare:
Facebook
Instagram
TikTok
SoundCloud
Telegram

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Centenarul Patriarhiei Romane