Skip to main content

Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur – 27 ianuarie

Sfântul Ioan Gură de Aur, unul dintre cei mai cunoscuți părinți ai Bisericii a cărui liturghie este săvârșită în majoritatea duminicilor de peste an, a avut o viață plină de jertfă și sfințenie, o viață după măsura faimei sale.

Sfântul Ioan s-a născut în Antiohia într-o familie nobilă. Mama sa Antuza, sfântă și ea, și-a pierdut soțul pe când avea doar douăzeci de ani iar Ioan era doar un copil.

A primit o educație deosebită. A învățat filosofie de la Andragathius și retorică de la unul dintre cei mai mari retori ai antichității, anume Libanius.

Dedicat iubirii de Dumnezeu și viețuirii ascetice Ioan a fost atras de viața monastică. Singurul lucru care l-a ținut să nu părăsească lumea a fost propria sa mamă care l-a rugat să nu o lase văduvă a doua oară.

Cu toate acestea a dus viață ca de monah având inclusiv perioade în care se retrăgea în asprimea pustiei.

A fost hirotonit diacon în Antiohia în anul 381 de către patriarhul Meletie, iar apoi în 386 preot de către patriarhul Flavian. A avut între altele și datoria de a predica în principala biserică a cetății și a făcut aceasta cu mult zel și dedicație în următorii ani ai vieții sale. Din această perioadă datează cele mai faimoase omilii ale sale.

La moartea patriarhului Nectarie al Constantinopolului, s-a decis, în ciuda voinței lui Ioan ca el să fie următorul Patriarh. A fost hirotonit episcop în anul 398.

Ajuns în capitală a adus cu sine și viața sa austeră și smerită pe care nu a încetat niciodată să o ducă. A criticat luxul imperial, a renunțat la veniturile sale preferând să slujească aproapele.

Comportamentul său a atras antipatiile casei imperiale. O judecată fabricată i-a adus condamnarea la exil care nu a putut fi pusă în practică datorită mulțimii din cetate ce i-a luat apărarea. Va fi ulterior iarăși condamnat și își va sfârși viața în exil în anul 407.

A fost supranumit Gură de Aur pentru predicile sale deosebite. De la Sfântul Ioan se păstrează nenumărate scrieri în care ne apropie de înțelesurile tainice ale Sfintei Scripturi.

În data de 27 Ianuarie Biserica prăznuiește aducerea sfintelor moaște ale Sfântului Ioan la Constantinopol.

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.