Skip to main content

Lansarea proiectului „Martirul Unirii”


COMUNICAT DE PRESĂ
Lansarea proiectului „Martirul Unirii”

Televiziunea TRINITAS TV a Patriarhiei Române anunță lansarea proiectului „Martirul Unirii”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României. Proiectul se desfășoară în perioada iunie – octombrie 2024, în parteneriat cu Mitropolia Basarabiei, Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova și TVR Moldova.

Proiectul constă în realizarea și promovarea unui film documentar dedicat memoriei Protoiereului Alexandru Baltaga (14 aprilie 1861 – 7 august 1941), unul dintre artizanii Unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918 și martir al Bisericii Ortodoxe Române, propus de Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei pentru a fi canonizat și cinstit ca sfânt în calendarul Patriarhiei Române.

Părintele Alexandru Baltaga a fost un energic promotor al ideii de unitate națională între românii de pe cele două maluri ale Prutului, iar la 27 martie 1918, a fost unul dintre deputații (singurul cleric din Sfatul Țării) care au votat Unirea Basarabiei cu România. După realizarea Marii Uniri a făcut parte din Comitetul de unificare al Bisericilor din România Mare și a fost delegatul clerului basarabean în constituanta bisericească și în comisia ei restrânsă pentru alcătuirea Legii de organizare uniformă a Bisericii Române de la 1925 și a Statutului de organizare și funcționare a Bisericii Ortodoxe Române din același an, care evidențiau și ridicarea la rangul de Patriarhat. A fost activ implicat în coordonarea activităților pedagogice desfășurate în Basarabia și, mai ales, a căutat să le ofere românilor basarabeni posibilitatea de a se ruga și de a studia în limba maternă, după intensa lucrare de deznaționalizare dusă în Basarabia de ruși, după 1812. Pentru faptul de a fi semnat actul de Unire a Basarabiei cu România la 27 martie 1918 și pentru intensa și incomoda lui lucrare misionară și spirituală, a fost arestat, interogat, bătut, deportat și încarcerat în închisoarea din orașul Kazan (Republica Tatarstan), unde moare ca martir din cauza torturilor la care a fost supus, la vârsta de 80 de ani, în data de 7 august 1941. La 10 iulie 1991, după 50 de ani de la exilul și moartea sa mucenicească, este reabilitat de către Procuratura Generală a Republicii Moldova. Pentru a onora martiriul său și ca urmare a cercetării argumentelor și mărturiilor ce atestă sfințenia vieții sale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române va vota în acest an trecerea părintelui Alexandru Baltaga în rândul sfinților, proclamarea festivă a canonizării sale urmând a avea loc în anul 2025, în contextul sărbătoririi Centenarului Patriarhiei Române.

Contact: 021.337.26.40 / filmdocumentar@trinitastv.ro

#DRRMRomania

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.