Skip to main content

17 august, pomenirea Sfântului Gheorghe Pelerinul

Fă misiune alături de noi! Abonează-te la canalul de YouTube TRINITAS TV, dând un simplu click aici: https://tinyurl.com/SUBSCRiv

************
Biserica Ortodoxă Română l-a pomenit astăzi pe Sfântul Gheorghe Pelerinul, cel care era cunoscut în timpul vieții ca Moşul Gheorghe Lazăr – un țăran cu psaltire şi toiag, călător spre Dumnezeu. S-a născut în anul 1864, în Şugag, astăzi în judeţul Alba. În 1883, cu încuviinţarea soţiei, pleacă la Ierusalim, ca pelerin. După ce a mers pe urmele Mântuitorului, la Betleem, Ierihon, Iordan, Nazaret și Tabor, a rămas 40 de zile în nevoinţă aspră şi post, în pustia Egiptului. Suferind multe ispite, pentru a se întări în răbdare şi în smerenie, a decis să umble desculţ şi cu capul descoperit până la sfârşitul vieţii, indiferent de anotimp. Mai târziu, moșul Gheorghe revine în satul său, de unde va începe o continuă călătorie, ca pelerin, în hotarele țării. În 1895, dreptcredinciosul Gheorghe primește o cămăruţă în turnul clopotniţă al Bisericii „Sfântul Ioan” – Domnesc din Piatra Neamț, loc în care s-a nevoit până la sfârșitul vieții. A trecut la Domnul în anul 1916, de praznicul Adormirii Maicii Domnului. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe nevoitorul Gheorghe Lazăr cu numele Sfântul Gheorghe Pelerinul, în data de 5 octombrie 2017. Proclamarea canonizării a avut loc la Iași în data de 25 martie 2018. Sfintele sale moaște se află la Mănăstirea Văratec.

************
Pentru mai multe emisiuni de suflet, vizitează site-ul TRINITAS TV → https://www.trinitas.tv/
Abonează-te pentru a viziona emisiunile TRINITAS TV pe rețelele de socializare:
➥ Facebook: https://www.facebook.com/trinitastv
➥ Instagram: https://www.instagram.com/trinitastv
➥ TikTok: https://www.tiktok.com/@trinitas.tv
➥ SoundCloud: https://soundcloud.com/trinitastv

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.