Skip to main content

Adâncul creației și nebunia (supra)rațională a matematicii

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!

4 comentarii

  1. Chitaru Cristian

    Buna ziua! Ma numesc Cristian Chitaru, inginer electronist, fascinat de fizica si…coleg de „platforma” – Magurele, cu D-l Stefan Carstea; lucrez la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului.
    Prin cuvinte nu pot decat sa va felicit insa dincolo de banalele felicitari ramane Lumina:)… pe care o transmiteti si care ar trebui „atinsa” de cat mai multi…
    As spune ca cele doua episoade – cea cu matematica si cea cu Lumina -, si sper ca in acelasi context sa mai existe, sunt esentiale atat ca …:) Esenta…:) cat ca si Forma deci…felicitarile reprezinta doar o Forma neesentiala a unei Esente.
    Ezit in a face o neesentiala observatie de natura pur seismica – neesentiala raportata la nivelul discutiilor dar esentiala raportata la seismologie: tsunami nu se produce cand placile se misca orizontal. Planul de faliere trebuie sa fie oblic. De accea nu se emite alerta de tsunami imediat dupa ce s-a facut localizarea epicentrului; trebuie stabilit mecanismul de focar ce include si determinarea planului de faliere. Astfel, pe langa compresia verticala a masei de apa apare si o componenta orizontala – regula paralelogramului -care imprima apei o miscare orizontala. O parte din energia degajata in procesul de faliere se transmite masei de apa – randament seismic. In larg, in zona epicentrala componenta verticala produce un val imperceptibil, 1-2 m, neobservabil, insa componenta orizontala imprima acestui val o viteza f. mare, pana la 800 Km/ora si asta pentru ca energia este distribuita intr-un volum enorm de apa, dar energia exista, nu se pierde/atenueaza decat relativ greu (un val seismic poate inconjura Pamantul. In momentul cand valul se apropie de tarm – apa putin adanca – creste inaltimea valului – zeci de metri – dar scade viteza lui; viteza ajunge pana la valori de ordinul zecilor de Km/ora. Se respecta legea conservarii impulsului – mV=Mv, implicit legea conservarii energiei mv2/2. Tarmul franeaza viteza apei insa „din spate vine” o masa enorma de apa care o impinge pe cea de la tarm. De accea un tsunami este cumplit de periculos: „contine” o cantitate enorma de energie. Raportarea la un val din acela urias aparut din senin se face strict in termeni de energie. Inaltimile sunt aceleasi insa diferenta de energie este enorma. Valul matura totul in cale, rade insula si trece mai departe ca si cum n-ar fi intalnit nici un obstacol:)…
    Mi-ar face o mare, mare placere sa mai discutam, insa nu ne miscam cu viteza luminii:)…Timpul nu se dilata – ba chiar de multe ori, perceput subiectiv, se contracta si nu vreau sa vi-l contract eu si mai mult.
    Cat despre mine…, daca tot am vorbit atat de mult,…,Michelangelo, Beethoven, Tarkovski, Apollo 11, Keith Jarret, Pink Floyd, Dostoievski, Yes, King Crimson, Feynman, Joe Satriani, Miles Davis, Coltrane…:).
    Si ca sa inchei va spun ceva cumplit de profund dar care la prima vedere pare banal:
    La Los Alamos, un „obscur”:)…fizician – Bridgman i-a spus asa lui Oppenheimer:”Daca tii seama de valoarea ta, e prea putin sa te masori cu altii. Daca insa o faci si te multumesti sa fii doar primul, atunci considera-te un ratat”. Se spune ca Oppenheimer a sta putin pe ganduri chiar daca viteza lui de procesare a informatiei era una foarte mare:)…
    Va multumesc. Nu stiu ce sa mai spun. Daca eram Dostoievski…stiam:) dar dincolo de cuvinte ramane Lumina…

  2. Marius Cetateanu

    A fost un regal. Felicitari diaconului Sorin Mihalache pentru ” teologia de granita ” pe care o promoveaza. Ortodoxia romaneasca este mai bogata cu asemenea oameni. Sper sa am odata sansa sa-l intalnesc in persoana.

Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.