Skip to main content

Prin credință, la cercetarea creației

România este una dintre țările care are un număr impresionant de olimpici internaționali la diverse materii, în special la chimie, fizică și matematică. Din 1959, când a fost organizată prima olimpiadă internațională de matematică chiar în România, elevii noștri au luat 77 de medalii de aur, echipele noastre clasându-se pe primul loc între națiuni de 5 ori. La Olimpiada Internațională de Fizică, România este pe locul 6 în clasamentul țărilor cu medalii de aur în perioada 1967-2019, cu un număr de 48 de medalii. Unul dintre elevii care a facut parte din lotul olimpic in anul 1993 si a luat o medalie de aur, este și Iosif Răzvan Bena.
Născut în județul Hunedoara, crescut în satul Ghelari, Iosif Bena a plecat din România în 1993, după terminarea liceului și a urmat cursurile renumitului MIT (Massachusets Institute of Technology). Și-a continuat studiile doctorale și postdoctorale la Santa Barbara, UCLA și Princeton. Acum este unul din cercetătorii de top de la Institutul de Fizică Teoretică din Paris, specialist în gravitație cuantică și teoria stringurilor. În anul 2010, a fost hirotonit preot la Paris în cadrul Mitropoliei ortodoxe române a Europei Occidentale și Meridionale. Despre știință ca un instrument de a înțelege Creația, despre credință și educație, despre har și talanți, despre găuri negre și știri false, am stat de vorba cu Iosif Razvan Bena.

Ți-a plăcut această ediție?

Dacă ai o sugestie, o recomandare sau orice alt gând legate de această emisiune, te rugăm scrie-ne, distribuie sau apreciază-ne.

comment iconScrie comentariu
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.