Skip to main content

Ce putere are diavolul?

Protoiereu Gheorghe Colțea, protopopiatul de Bran-Zărnești, Arhiepiscopia Sibiului

Ți-a plăcut această ediție?

Dacă ai o sugestie, o recomandare sau orice alt gând legate de această emisiune, te rugăm scrie-ne, distribuie sau apreciază-ne.

comment iconScrie comentariu 1

Un comentariu

  1. Maria, Suceava

    Diavolul are puterea pe care a primit o de la creație, dar nu numai putere ci și libertate, rațiune, inteligență, posibilitatea de a slăvi pe Dumnezeu ( dacă ar vrea). După mărturia sfinților din Pateric, atât de mare putere are încât un singur diavol cu un singur deget poate purta pământul ca pe o mărgică și toată mulțimea cea mare a oamenilor, a necuvântătoarelor, a păsărilor, a peștilor și a tuturor vietăților într-o clipă le ar omorâ. Aceasta o știm de la Iov, într o clipă a omorât 3000 de cămile, cu tot cu păzitorii lor.

    Puterea diavolului este îngrădită de puterea lui Dumnezeu, după cum scrie la Iov, căci a zis Dumnezeu:” iată, tot ce are el e în puterea ta, numai asupra lui să nu ți întinzi mâna ta”, și iarăși:” îl dau în puterea ta, numai nu te atinge de viața lui”. Dar ce vom spune noi despre mărturia prorocului David care zice:” ce te fălești întru răutate, puternice? Fărădelege toată ziua, nedreptate a vorbit limba ta”. Cine poate fi acest puternic în răutate care iubește nedreptatea și lucrează fărădelegea, cu limbă vicleană și cuvinte pierzătoare? Puterea diavolului este îngrădită de puterea lui Dumnezeu, după cum se arată în Sf. Scriptură:” diavolul este ținut legat în lanțuri pentru ziua cea mare a judecății”. Sf. Apostol Pavel ne spune:” lupta noastră nu este împotriva trupului și a sângelui ci împotriva începătorilor împotriva stăpânirilor împotriva stăpânitorilor acestui veac”. Noi putem sta împotriva diavolului chemând pe Dumnezeu în ajutor. Părintele Cleopa în scrierile sale ne atrage atenția să nu minimalizăm puterea diavolului și nici experiența lui. Diavolul are o mare experiență, după cum arată Sf Macarie cel mare când zice:” tu ai 20 de ani iar el 6000 de ani” . 6000 de ani avea atunci dar până la noi astăzi s au mai adăugat 1600. Noi avem fiecare fie 20 ani, sau 70, 80 ani. Și în canonul Sfântului Andrei Criteanul pe care tocmai l am parcurs cu toții și încă îl vom mai cerceta în acest post, zice:” ticăloase suflete, ce vei face de se va întâmpla să vină asupra ta ceva din cele negândite”. Observăm cu stupoare că există întâmplări, împrejurări apoi unele combinații de patimi fie cu subțirătate, fie dimpotrivă, grosiere de care mărturisim că nici nu am știut că există sau să ne fi gândit vreodată la ele.

    Sf. Apostol Iacov poruncește zicând:” stați tari împotriva diavolului și el va fugi de la voi”, iar din Sf. Tradiție știm că atâta putere are diavolul asupra noastră cât i o dăm noi. Nu există biruință asupra diavolului decât cu ajutorul lui Dumnezeu, măcar și sfânt dacă ar fi. Duhul sfânt prin gura prorocului David ne arată că numai cu ajutorul lui Dumnezeu vom putea sta tari împotriva vrăjmașului, când zice:” dă tăria Ta slugii Tale și mântuiește pe fiul slujnicii Tale”, și iarăși:” tăria mea și lauda mea este Domnul și mi a fost mie spre mântuire”, ba încă și pentru popoare prorocește zicând:” Domnul tărie poporului Său va da, Domnul va binecuvânta pe poporul Său cu pace”. Ca într o lumină suntem îmbrăcați prin păzirea poruncilor.

    În curând, chiar foarte curând, judecând după trecerea timpului, vom cânta cu toții, încă în multe zile și repetat:” câți în Hristos v ați botezat, în Hristos v ați și mbrăcat”.

Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Emisiuni recente