Skip to main content

Ce rost au metaniile?

Protoiereu Gheorghe Colțea, protopop de Bran-Zărnești, Arhiepiscopia Sibiului

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!

Un comentariu

  1. Maria, Suceava

    Zice Sf. Scriptură:” lăudați pe Domnul Dumnezeul nostru și vă închinați așternutului picioarelor Lui că Sfânt este”. Metaniile au un rost bine definit între celelalte fapte bune. Astfel:
    – metaniile ne apropie de Dumnezeu;
    – metaniile ne împacă cu Dumnezeu;
    – și prin metaniile arătăm cinstire și prețuire față de Dumnezeu;
    – metaniile grăbesc cercetarea, ajutorul și milostivirea lui Dumnezeu către noi;
    – prin metaniile intrăm într-un sentiment de comuniune cu sfinții cei de demult care foarte mult prețuiau această practică;
    – dacă metaniile se fac în biserică, pot fi un îndemn pentru alții, astfel devenim propovăduitori ai mântuirii;
    – metaniile sunt aducătoare de pace, bucurie, entuziasm, încredere;
    – metaniile alungă demonii de lângă noi;
    – metaniile sunt foarte benefice și pentru sănătatea trupească;
    – desigur, sunt și alte multe rosturi și beneficii, fapta cea bună nu are margini în întinderea ei.
    Metaniile sunt în strânsă legătură mai ales cu Postul Mare, cu rugăciunea, privegherea, postul, cu starea de pocăință. Dar, surpriză!… Iată ce ne oferă Biserica. Și în perioada în care ne aflăm acum, chiar și în duminici se cântă la ceasuri:” veniți să ne închinăm și să cădem la Hristos Împăratul nostru Dumnezeu”, de 3 ori. Chiar și în zilele de Paști se cântă:” învierea lui Hristos văzând să ne închinăm….” de 3 ori, înv3 stări, cu glas mare, și cu mare insistență, la toate ceasurile. Dar poate să spună cineva că aici e vorba de închinăciuni mici. Însă iată ce se zice mai departe: după învierea din morți, apostolii ” s au închinat Lui, ei care se îndoiseră”, și iarăși când au văzut mormântul gol ” au căzut cu fețele la pământ”. Iată metanii după înviere. A zis Mântuitorul:” precum aud, judec”, cum am auzit, așa am făcut. ” Domnul este Domn și al sâmbetei”, și al duminicii. Și iată cum metaniile sunt de toată vremea. Așadar sunt și metanii prin care putem mulțumi sau slăvi pre Dumnezeu. După învățătura Sfinților, cea mai bine primită rugăciune este cea de slavă. Dacă ne vom aminti de omniprezența lui Dumnezeu și că în orice clipă Dumnezeu stă înaintea noastră în toată măreția Lui, cu ușurință vom săvârși metaniile. La aceasta ne va ajuta și îndemnul Sf. Apostol Pavel care zice:” întru numele Lui tot genunchiul să se plece, al celor cerești, al celor pământești și al celor dedesubt”.

Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.