Skip to main content

Cuviosul Eustatie Protopsaltul și Școala Muzicală de la Putna

Această emisiune este disponibilă doar prin generozitatea dumneavoastră! Intră pe donatii.trinitas.tv și ajută-ne să aducem lumina credinței în sufletele românilor de pretutindeni, făcând o donație pentru susținerea programelor noastre! Numele donatorilor vor fi pomenite la altarul Catedralei Patriarhale din București.

Un filosof, ultim reprezentant al culturii romane din antichitatea târzie, spunea că noi înșine suntem plăsmuiți asemenea muzicii. Și printr-un silogism am putea înțelege în parte ideea aceasta de secol V – VI a filosofului Boethius, căci dacă în noi ar ființa toate virtuțile, am deveni purtători desăvârșiți de armonie, fără dizarmonii, nepătimitori, deci sfinți. Aceasta înseamnă să fii purtător de rai. Uitați-vă la cosmos: de o miraculoasă simfonie este plin tot universul. În univers nu domnește haosul, ci ordinea și disciplina. Întreg spațiul răsună de o armonie sfântă pe care urechea noastră nu o poate cuprinde în deplinătatea ei. De fapt, Dumnezeu a creat lumea ca pe o icoană infinită, și a pus toată creația Sa să interpreteze o cântare calofonică fără de sfârșit, cu o multitudine de formule melodice infinite, interpretate în armonie cu fiecare element al creației dumnezeiești văzute și nevăzute. Și ca în icoană, această melodie fără de sfârșit a tălmăcit-o Cuviosul Eustatie pe înțelesul oamenilor. Nu întâmplător vedem cum muzica, iată, cântarea lui Eustatie unește spațiul și timpul și toate generațiile între ele.

Montaj: Paula Damian-Dojană; Bogdan Aursăchioaei
Imagine: Irina Simitopol
Redactor-șef: Pr. George Aniculoaie
Realizator și producător: Simona-Ștefania Iordache

Abonează-te la canalul de YouTube TRINITAS TV, dând un simplu click aici.

Pentru mai multe emisiuni de suflet, vizitează site-ul TRINITAS TV
Abonează-te pentru a viziona emisiunile TRINITAS TV pe rețelele de socializare:
Facebook
Instagram
TikTok
SoundCloud
Telegram

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Emisiuni recente