Skip to main content

De ce doar anumite icoane sunt făcătoare de minuni

Protoiereu Gheorghe Colțea, protopopiatul de Bran-Zărnești, Arhiepiscopia Sibiului

Ți-a plăcut această ediție?

Dacă ai o sugestie, o recomandare sau orice alt gând legate de această emisiune, te rugăm scrie-ne, distribuie sau apreciază-ne.

comment iconScrie comentariu 1

Un comentariu

 1. Maria, Suceava

  „Fiecare icoană are harisma ei”. Orice icoană se sfințește prin Sfântul Duh și orice icoană este purtătoare de har dumnezeiesc. Fiecare icoană are întru sine puterea de a face minuni. Dacă lucrul acesta nu se întâmplă este pentru că ” după judecățile lui Dumnezeu se dă nouă”; iar ” judecățile lui Dumnezeu, adânc mare”. Dumnezeu ține harul sub a Sa stăpânire și săvârșește minuni când voiește și după cum voiește, după a Sa înțelepciune de nepătruns pentru noi. Și în cazul Sfintelor Icoane săvârșitorul minunilor este Dumnezeu Însuși, prin Sfinții Săi. Multe icoane ale Maicii Domnului sunt făcătoare de minuni dar și a unora dintre sfinți; din Pateric aflăm că Părinții de prin mănăstiri au mărturisit de minuni cu icoane ale Mântuitorului Iisus Hristos.

  Desigur este important felul cum a fost pictată icoana, dacă pictarea icoanei a fost însoțită de post și rugăciune, nu numai a pictorului ci și a întregii comunități; prin icoană aducem chipul Sfântului respectiv printre noi, deci lucrul acesta nu se face oricum. Iarăși este importantă credința închinătorilor, trăirile, împrejurările de viață prin care trece o persoană sau o comunitate, rugăciunile care se fac, suferințele prin care trecem, și iarăși zicem: ” după judecățile lui Dumnezeu se dă nouă”. Unele minuni sunt foarte cunoscute dar credem că s au întâmplat și minuni de care noi nu știm, sau asupra unor persoane care au tăinuit minunea, căci zice:” să nu spui cele ascunse ale tale”; cele pozitive din timpul vieții nu se spun ca să nu cădem în mândrie.

  Prin minuni se slăvește Dumnezeu iar noi ne întărim în credință iar finalul cel fericit al minunii trebuie să fie schimbarea noastră, întoarcerea de la răutăți. După cum ne învață Sfinții, cea mai mare minune ce poate avea loc și după care trebuie să alergăm este cunoașterea noastră și plângerea:” cel care și cunoaște păcatele și le și plânge este mai mare decât cel ce învie morți, și mai mare ca cel ce stă de vorbă cu îngerii”. Căci despre un astfel de om s a spus:” bucurie se face în cer pentru un păcătos care se pocăiește”, și iarăși:” va lăsa cele 99 de oi și va merge după cea una rătăcită”.

  Icoanele făcătoare de minuni trebuiesc ținute la mare cinstire, avem în calendarul nostru zile de prăznuire pentru unele icoane prin care s au făcut mari minuni, există și biserici închinate unor Icoane făcătoare de minuni. Prin iscusința și prin gândirea cea cuprinzătoare a PF Părinte Daniel, avem și noi Biserica Paraclisului Catedralei mântuirii neamului cu hramul Icoana maicii Domnului Prodromița, cu atât mai mult cu cât această minune s a săvârșit aici la noi în țară.

  Mare folos dobândim de la Sfintele Icoane, și de la cele Făcătoare de minuni după cum prorocește Împăratul David pentru toate neamurile și pentru toate veacurile:” Însemnatu s a peste noi lumina Feței Tale Doamne”.

Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Emisiuni recente