Skip to main content

De ce se scot finii la biserică de către nași?

Protoiereu Gheorghe Colțea, protopopiatul de Bran-Zărnești, Arhiepiscopia Sibiului

Ți-a plăcut această ediție?

Dacă ai o sugestie, o recomandare sau orice alt gând legate de această emisiune, te rugăm scrie-ne, distribuie sau apreciază-ne.

comment iconScrie comentariu 2

2 comentarii

 1. Maria, Suceava

  Prima duminică după Cununie, nașii împreună cu finii, cu părinții tinerilor de curând căsătoriți, luând lumânările de la Cununie, merg la biserică. Acest ceremonial face parte dintr-un context mai larg, acela de a mulțumi lui Dumnezeu în toate împrejurările vieții. Aceste persoane participă la Sf Liturghie apoi predau lumânările la Sf altar și li se citesc rugăciunile. După încheierea slujbelor se continuă cu o masă a bucuriei la casa celor de curând căsătoriți la care participă tinerii căsătoriți, nașii,părinții băiatului, părinții fetei și alte rude apropiate, iar a doua duminică după nuntă sunt invitați la părinții fetei ( tot de mulțumire). Aceste întâlniri sunt foarte necesare, în cele mai multe cazuri petrecerea de la nuntă nu se face cu respectarea Sfintelor Canoane ale Bisericii, din care cauză pot să apară și consecințe: supărări, nemulțumiri, certuri. Relațiile dintre rudeniile spirituale sunt foarte strânse. Aceste întâlniri de mulțumire au rolul de a ne echilibra și nevrând va trebui să coborâm cu picioarele pe pământ. Nu dobândim noi lumea, după cum și zice:” când dobândim lumea în groapă ne sălășluim”.

  Lumânările de la Cununie și de la Botez nu pot fi arse în Biserică ( deoarece bisericile noastre sunt împodobite cu pictură interioară), pentru buna conservare a picturii dar și a mobilierului și a Sfintelor Icoane. Lumânările vor fi topite, refăcute apoi aprinse în locuri special amenajate.

  Rugăciunile ce se rotesc la aducerea lumânărilor sunt de mulțumire dar și de invocare pe mai departe a milostivirii lui Dumnezeu ” a spori întru dreapta credință, în dragostea cea către Tine și cea către aproapele și în toate faptele cele bune, a dobândi ale Tale binefaceri”, ” bucura se va inima mea de mântuirea Ta”. Rugăciunile de mulțumire sunt foarte frumoase, ne aduc un sentiment aparte și sunt împletite cu rugăciunile de slavoslovie și preamărire a lui Dumnezeu: „cânta voi Domnului, Binefăcătorului meu și voi cânta numele Domnului celui Preaînalt”, ” Făcătorule de bine, Mântuitorul nostru, slavă Ție”, ” slavă ție, Dumnezeul nostru, Dătătorului nostru de bine în vecii vecilor”.

 2. Iliescu Dragos

  Buna ziua,

  Se poate merge la biserica alături de nași și in alta zi decât in ziua a opta de la cununia religioasă?

  Multumesc frumos!

Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.