Skip to main content

Emil Boșca Mălin – jurnalist în închisorile comuniste

Emil Boșca Mălin – pseudonim literar Milu Mălin, a fost jurist, avocat, jurnalist, politician, dar și etnolog prin vocație. S-a născut pe 14 octombrie 1913 în satul Maieru din actualul județ Bistrița-Năsăud, aflat la momentul acela sub dominația Imperiului Austro-Ungar. Era cel mai mare dintre cei 5 copii ai Laurei, născută Leonte, din neamul Bărzucenilor sau ai lui Bărzuc și ai lui Alexandru Boșca. Ca elev la George Coșbuc se remarcă prin activitatea în cadrul societăților elevilor de la acel prestigios liceu, unde face parte din grupul de inițiatori ai revistelor din Munții Rodnei și Încercări. În 1932 se înscrie la Facultatea de Drept a Universității din Cluj-Napoca de unde își ia licența la 5 aprilie 1938. Așa începe aducerea aminte a Oanei Boșca Mălin, nepoata jurnalistului Emil Boșca Mălin, în cartea Zbucium – file dintr-o viață trăită – bazată pe însemnările, manuscrisele bunicului, sau informațiile din dosarele fostei securități, pe care a început să le studieze în anul 2013.
Emil Boșca Mălin a ajuns în închisorile regimului comunist, făcând parte din mișcarea de rezistență națională care s-a născut în Transilvania, o mișcare antisovietică și anticomunistă. A fost un apropiat al marelui om politic Iuliu Maniu, președintele Partidului Național Țărănesc, ce a sfârșit în închisoarea de la Sighet în anul 1953.
Cartea a fost prezentată în cadrul primei conferințe a proiectului Curaj și jertfă, jurnaliști români în închisorile comuniste, un proiect AZIR, Asociația Ziariștilor Independenți din România, în parteneriat cu Fundația Academia Civică. Această primă întâlnire a fost dedicată memoriei lui Emil Boșca Mălin, luptător pentru libertatea ideilor și credințelor sale.

Această emisiune este disponibilă doar prin generozitatea dumneavoastră! Intră pe donatii.trinitas.tv și ajută-ne să aducem lumina credinței în sufletele românilor de pretutindeni, făcând o donație pentru susținerea programelor noastre! Numele donatorilor vor fi pomenite la altarul Catedralei Patriarhale din București.

Abonează-te la canalul de YouTube TRINITAS TV, dând un simplu click aici.

Pentru mai multe emisiuni de suflet, vizitează site-ul TRINITAS TV
Abonează-te pentru a viziona emisiunile TRINITAS TV pe rețelele de socializare:
Facebook
Instagram
TikTok
SoundCloud
Telegram

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.