Skip to main content

Există zile în care nu se poate face Botez?

Protoiereu Gheorghe Colțea, protopopiatul de Bran-Zărnești, Arhiepiscopia Sibiului

Ți-a plăcut această ediție?

Dacă ai o sugestie, o recomandare sau orice alt gând legate de această emisiune, te rugăm scrie-ne, distribuie sau apreciază-ne.

comment iconScrie comentariu 1

Un comentariu

 1. Maria, Suceava

  Sf. Botez se poate săvârși în oricare zi, în oricare ceas al zilei, chiar și n miezul nopții dacă situația o impune. Citim în „Rânduiala bisericească” despre zilele când nu se fac nunți sau nu se fac parastase, dar zile în care nu se fac înmormântări sau botezuri nu există. Copilul se botează a 8 a zi de la naștere; vedem mai pe la oraș copii botezați și la 2 ani și la 5 ani. În Îndreptarul de credință ortodoxă citim că este păcat să ținem un copil nebotezat, e spre paguba copilului și a celor din jurul lui.

  Să ne amintim din practica bunicilor noștri care nu și mai făceau atâtea calcule, nu se supuneau atâtor rigori lumești ci își urmau credința neîndoielnic. Zis a Mântuitorul Iisus Hristos:” Veniți la Mine”, n a numit zile, vremi, ci oricând, în orice vreme. Dacă chemarea e de fiecare zi și de toată vremea, și rugăciunea și pocăința e de toată vremea. Sf. Vasile cel mare a pus clipa ca măsură a întoarcerii noastre, zicând:” în toată clipa”.

  Dar pe noi aceasta ne duce cu gândul și la sfârșitul nostru. De cum s a născut, pruncul este îndreptat spre ușa mormântului. Observăm că în fiecare zi mor oameni. Iată cum sună o învățătură a Bisericii:” întru una din zilele acestui veac, negreșit vei muri”. Niciodată nu s a auzit că s a întors moartea de la cineva pentru că ploua, ningea, sau era ger sau vânt puternic sau orice altceva. Această realitate să ne fie nouă pildă și dreptar pentru a nu ne împiedica de cele lumești în săvârșirea celor sfinte. Aducerea aminte de moarte este dătătoare de viață.

  Voim să știm în care zile se poate face Sf. Botez? Iată ce spune Sf. Prorocul David în chip prorocesc:” în orice zi te voi chema, degrab auzi mă”; ” mila Ta mă va urma în toate zilele vieții mele”. Iisus Hristos se naște în sufletul nostru în fiecare clipă.

  În orice zi, în orice ceas ne cheamă și ne primește Dumnezeu iar răspunsul nostru trebuie să fie pe măsură, după cum ne și făgăduim când zicem:” în toate zilele bine Te vom cuvântă și vom lăuda Numele Tău în veac și n veacul veacului. Amin”

Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Emisiuni recente