Skip to main content

Fresca Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Catedrala Patriarhală

Una dintre imaginile reprezentative pentru iconografia Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou este fresca acestuia din Catedrala patriarhală. Lăcașul de cult a fost pictat pentru prima dată în 1665. În 1834, Nicolae Polcovnicul îmbracă biserica mitropoliei într-un veșmânt de factură neoclasică. Aproape 100 de ani mai târziu, pictura murală, cea actuală, este realizată de Dimitrie Belizarie. Cunoscutul pictor este cel care semnează și fresca pe care o putem vedea astăzi în nișa în care au fost așezate sfintele moaște ale ocrotitorului Bucureștilor. Nu se știe dacă programul iconografic de la 1834 conținea și o reprezentare a smeritului păstor, însă, având în vedere prezența sfintelor moaște în lăcașul de cult, este puțin probabil ca în catedrală să nu se fi aflat, mai ales după momentul din 13 iulie 1774 o icoană a acestuia, iar Belizarie să fi continuat o tradiție datată mult mai devreme.

Această emisiune este disponibilă doar prin generozitatea dumneavoastră! Intră pe donatii.trinitas.tv și ajută-ne să aducem lumina credinței în sufletele românilor de pretutindeni, făcând o donație pentru susținerea programelor noastre! Numele donatorilor vor fi pomenite la altarul Catedralei Patriarhale din București.

Abonează-te la canalul de YouTube TRINITAS TV, dând un simplu click aici.

Pentru mai multe emisiuni de suflet, vizitează site-ul TRINITAS TV
Abonează-te pentru a viziona emisiunile TRINITAS TV pe rețelele de socializare:
Facebook
Instagram
TikTok
SoundCloud
Telegram

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.