Skip to main content

Învierea Domnului

Hristos a înviat! Este credința fermă și mântuitoare a creștinilor, este mărturia centrală a Bisericii.

Mormântul gol aflat în ziua cea dintâi a săptămânii de către mironosițe, arătările succesive ale Mântuitorului tuturor celor care Îl iubeau au întărit adevărul acestui fapt minunat. Primul dintre oameni care a înviat din morți a fost Mântuitorul Hristos. Dumnezeu L-a înviat, dezlegând durerile morții, întrucât nu era cu putință ca El să fie ținut de ea. (FA 2, 24)

Învierea din morți a Mântuitorului este temeiul și temelia învierii noastre. Dacă Duhul Sfânt, Duhul Celui ce a înviat pe Iisus din morțilocuiește în voi, scrie Sfântul Pavel, Cel ce a înviat pe Hristos Iisus din morți va face vii și trupurile voastre cele muritoare, prin Duhul Său care locuiește în voi. (Romani 8, 11)

Aceasta a fost credința și propovăduirea Apostolilor. Așa a mărturisit Sfântul Pavel în fața procuratorului Festus: Dobândind ajutorul de la Dumnezeu, am stat până în ziua aceasta, mărturisind la mic şi la mare, fără să spun nimic decât ceea ce şi proorocii şi Moise au spus că va să fie:Că Hristos avea să pătimească şi să fie cel dintâi înviat din morţişi să vestească lumină şi poporului şi neamurilor.Festus i-a zis cu glas mare: Pavele, eşti nebun! Învățătura ta cea multă te duce la nebunie.Iar Pavel a zis: Nu sunt nebun, prea puternice Festus, ci grăiesc cuvintele adevărului și ale înțelepciunii.(FA 26, 22-25.)

Tot Sfântul Pavel scrie Că de vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul şi vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morți, te vei mântui. (Rm 10,9)Pentru că a hotărât o zi în care va să judece lumea întru dreptate, prin Bărbatul pe care L-a rânduit, dăruind tuturor încredințare, prin Învierea Lui din morți. (FA 17, 31)

Învățătura despre învierea noastră ca și urmare a învierii Domnului a făcut parte din credința nezdruncinată a Bisericii încă de la început, știind că Cel ce a înviat pe Domnul Iisus ne va învia și pe noi cu Iisus și ne va înfățișa împreună (II Co 4, 14), scrie Sfântul Pavel. Dacă credem că Iisus a murit şi a înviat, tot aşa (credem) că Dumnezeu, pe cei adormiţi întru Iisus, îi va aduce împreună cu El.Pentru că Însuşi Domnul, întru poruncă, la glasul arhanghelului şi întru trâmbiţa lui Dumnezeu, Se va pogorî din cer, şi cei morţi întru Hristos vor învia. (1Tes 4; 14,16)

De aceea răspunsul plin de încredințare: Adevărat a înviat! reprezintă o afirmație care trece dincolo de simpla confirmare a evenimentului istoric al învierii, este o afirmație și despre așteptările celor ce cred în Hristos, în înviere și în viața lor veșnică.

Ți-a plăcut?

Dacă ai o sugestie, o recomandare sau orice alt gând, te rugăm scrie-ne, distribuie sau apreciază-ne.

comment iconScrie comentariu
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Emisiuni recente