Skip to main content

Istoria Atelierelor Patriarhiei Române, cu Arhim. Dionisie Constantin

La ieșirea din București, pe drumul ce duce spre Oltenița, în vecinătatea orașului Popești-Leordeni, se află Atelierele Patriarhiei Române. Aici se confecționează aproape toate obiectele bisericești întrebuințate în Cultul Ortodox. Cunoscând că lui Dumnezeu se cuvine să-I dăruiască tot ceea ce este mai bun din rodul muncii lor, încă din cele mai vechi timpuri meșterii talentați s-au străduit să lucreze cele mai frumoase obiecte pentru cult. Dacă privim la istoria Bisericii noastre, descoperim de la începuturi preocuparea pentru frumosul bisericesc. În mănăstiri se lucrau epitrahile, antimise, epitafe brodate. Erau lucrate și atunci, ca și astăzi, în ateliere de argintărie vasele liturgice, iar în cele de sculptură mobilierul bisericesc. Atelierele de astăzi ale Patriarhiei, în mod evident, își află rădăcinile în strădaniile de secole ale monahilor. În Atelierele Patriarhiei și-au găsit un loc de muncă, pe lângă monahi, meșteri pricepuți în realizarea obiectelor de cult și, în perioada regimului comunist, au lucrat aici laici care erau persecutați și nu puteau fi angajați în altă parte. Despre istoria Atelierelor Patriarhiei și despre actuala organizare a acestora, am stat de vorbă cu Arhim. Dionisie Constantin, Consilier Patriarhal pentru Atelierele Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă al Patriarhiei Române.

#AtelierelePatriarhieiRomâne #ArhimDionisieConstantin #forumcultural

Această emisiune este disponibilă doar prin generozitatea dumneavoastră! Intră pe donatii.trinitas.tv și ajută-ne să aducem lumina credinței în sufletele românilor de pretutindeni, făcând o donație pentru susținerea programelor noastre! Numele donatorilor vor fi pomenite la altarul Catedralei Patriarhale din București.

Abonează-te la canalul de YouTube TRINITAS TV, dând un simplu click aici.

Pentru mai multe emisiuni de suflet, vizitează site-ul TRINITAS TV
Abonează-te pentru a viziona emisiunile TRINITAS TV pe rețelele de socializare:
Facebook
Instagram
TikTok
SoundCloud
Telegram

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.