Skip to main content

Mănăstirea Iezer din județul Vâlcea

„Acolo unde Domnul a spus, omul a făcut”. Departe de lume, în pustia Munților Căpățânii, așezată într-un loc mirific, pe malul stâng al râului Cheia, se află una dintre cele mai izolate sihăstrii: Schitul Iezer.

Încă din primele secole ale creștinismului, în această zonă au trăiți sihaștrii care au căutat liniștea și singurătatea în peșteri și grote se poate în munte, pentru a trăi în comuniune cu Dumnezeu. Aceste locuri au atras nu doar călugări și maici, ci și haiduci, iar poveștile despre comori, lupte și tragedii au încărcat zona cu o aură misterioasă. Se mai vorbește și se mai caută și astăzi comorile haiducului Sava, care a fost căpitan de oaste, și a lui Barbu Craiovescu, care s-a călugărit cu numele de Pahomie.

Schitul Iezer, străjuit de păduri seculare și așezat într-o poieniță în cadrul Parcului Natural Buila-Vânturarița, este unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din țara românească. Primii ctitori au fost Radu cel Mare și fiul său, Mircea cel Bătrân. Cu trecerea timpului, schitul s-a ruinat, dar a fost refăcut în anul 1558 de Mircea Vodă Ciobanul și Doamna Chiajna. După acel moment, aici s-a adăpostit o obște mare, cu peste 300 de monahi. Urmăriți o ediție #PașiiPelerinului

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.