Skip to main content

Românii, modele în occident

Când vorbim despre România de peste granițe, nu putem omite personalitățile care, de-a lungul istoriei, în momente de cumpănă, au fost alături de noi și, de cele mai multe ori, au fost mai români decât românii. Îl amintim aici numai pe contele de Saint Aulaire, fostul ambasador al Frantei în România în timpul Primului Război Mondial, care spunea în „Însemnările unui diplomat de altădată în România, 1916-1920”:
„Dacă aș încerca, schițând-o numai, să evoc icoana suferințelor care copleșeau România, spre a-i găsi un loc într-un imaginar muzeu al frumuseților morale, ar trebui să așez în sala capodoperelor această țară ale cărei virtuți se ridică la înălțimea suferințelor și chiar mai sus.”

Despre capacitatea românilor de a se reinventa, de a arăta lumii tot ce e mai frumos în esența ființei lor, despre artă, sensibilitate și puterea de a rămâne ceea ce ne este dat a fi, am discutam cu Adrian Cioroianu, istoric, profesor universitar, scriitor, fost ministru de externe și, până de curând, ambasador al României la UNESCO.

Avem foarte mulți tineri la studii în străinatate. Unul dintre ei este și
Ioana Comanici, studentă în anul I la Oxford, specializarea Biochimie. Ioana a învățat 2 ani la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, într-o clasă de matematică – informatică. În clasa a 10-a a primit o bursă pentru a pleca în Anglia la o școală de stat. De la 11 ani și-a dorit să învețe la Oxford și și-a urmat visul.

Despre valori, pasiune, rădăcini și identitate, la TRINITAS TV, în emisiunea „România de peste granițe”.

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.