Skip to main content

Sfânta Mare Muceniță Eufimia – 11 iulie

Sfânta mare muceniță Eufimia a fost martirizată în timpul împăratului roman Dioclețian. Este una dintre cele mai cunoscute și cinstite sfinte martire în întregul creștinism, motiv pentru care este numită și „mare muceniță”.

Sfânta Eufimia s-a născut din părinții Filofron și Teodosiana. Apelian se numea cel care a pârât-o la autorități de faptul că făcea parte din comunitatea creștinilor. Aflându-se acest fapt a fost arestată la porunca proconsulului Priscus. Sfânta fecioară purta pallium-ul sau veșmântul filosofilor, semn al educației sale deosebite.

A fost arestată împreună cu mulți alți creștini pe care neîncetat i-a încurajat să nu cedeze și să dea mărturia cea bună despre credința lor în Hristos. Au rămas vestite cuvântările sale pline de înțelepciune și putere prin care arăta persecutorilor iraționalitatea chinuirii creștinilor. Pentru că nu a putut fi convinsă prin numeroasele torturi, Sfânta Eufimia, după ce a fost întinsă pe o roată, a trecut la Domnul prin aruncare în foc.

Ea este cunoscută și pentru o minune pe care a săvârșit-o în zilele în care s-a desfășurat cel de-al patrulea Sinod Ecumenic de la Calcedon chiar în biserica unde se aflau sfintele sale moaște. Pe pieptul său au fost depuse două mărturisiri de credință. După câteva zile una dintre ele se afla la picioarele sale, iar mărturisirea de credință ortodoxă era pe pieptul său. Începând de atunci Sfânta Eufimia a mai fost numită și păzitoarea ortodoxiei.

Biserica Sfintei din Calcedon nu se mai păstrează, însă avem descrieri ale ei la istoricii bisericești. Era grandioasă putând găzdui unul dintre Sinoadele vremii cu cei mai mulți participanți. Au participat peste șase sute de părinți sinodali. Tot în Biserica ei s-au întâlnit în anul 399 împăratul Arcadie cu mai marele goților Gaina.

Sfânta Eufimia a fost cunoscută în întreaga lume creștină având biserici ridicate în cinstea ei peste tot în imperiu: la Antiohia, la Milano, la Aquileea și Ravenna; în Constantinopol avea ridicate nu mai puțin de patru Biserici. Între cele Constantinopolitane cea mai de seamă Biserică era cea de lângă Hipodrom. Chiar în această biserică în anul 620 au fost aduse sfintele sale moaște atunci când Calcedonul se afla sub primejdie din partea persanilor, și tot aici le-a readus Sfânta Împărăteasă Irina în anul 796, după ce în timpul împăraților iconoclaști au fost aruncate în mare.

Sfânta mare muceniță Eufimia a rămas în amintirea creștinilor drept un exemplu de tărie a mărturisirii și o pildă vie a modului în care Sfinții sunt vii și lucrători și după ce trec la cele veșnice.

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.