Skip to main content

Sfântul Apostol Timotei – 22 ianuarie

Sfântul Timotei a fost ucenic al Sfântului Apostol Pavel, a avut el însuși lucrare misionară apostolică, a fost episcop al Efesului și martir al lui Hristos.

Cuvintele Sfântului Pavel despre Timotei spun multe despre acesta. Apostolul Pavel îl numește fiul meu iubit și credincios în Domnul, adevărat fiu în credință, fratele nostru și slujitorul lui Dumnezeu și împreună-lucrător cu noi la Evanghelia lui Hristos. Lui îi sunt adresate două dintre epistolele pauline. Apostolul Timotei este menționat în Faptele Apostolilor și în unsprezece din cele paisprezece epistole ale Sfântului Pavel.

A fost colaboratorul său cel mai apropiat.

La fel cum Apostolul Ioan a fost pentru Mântuitorul ucenicul cel iubit, pentru Sfântul Pavel ucenicul iubit a fost Apostolul Timotei.

În afara textelor din Noul Testament care îl menționează, mai există un document foarte vechi despre Sfântul Timotei. Este vorba despre un text aparținând Episcopului Policrat al Efesului și care datează din a doua jumătate a celui de-al doilea secol despre martiriul Sfântului Timotei numit întâiul episcop al Efesului.

Policrat relatează cum Timotei a venit la Efes în timpul persecuției lui Nero, aici l-a cunoscut și pe Sfântul Ioan Teologul, iar Timotei a fost ucis în timpul persecuțiilor anticreștine desfășurate cu ocazia așa-numitei Catagogia – sărbătoare publică a zeului Dionyssos, când Timotei a avut curajul să vorbească public împotriva cinstirii zeilor.

Faptul că Timotei a fost episcop al Efesului este confirmat și de către istoricul bisericesc Eusebiu de Cezareea.

În acest sens, există posibilitatea ca îngerul Bisericii din Efes lăudat în Apocalipsă, cel care a luptat împotriva ereticilor nicolaiți, să fie chiar Sfântul Timotei.
Sfintele sale moaște au fost luate în anul 356 din Efes și duse la Constantinopol în Biserica Sfinților Apostoli. La finalul celui de-al patrulea secol, o parte din acestea au fost duse și la Milan.

În anul 536, împăratul Iustinian reface Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol pentru că aceasta trecuse printr-un incendiu devastator. Prin lucrare Dumnezeiască moaștele Apostolilor, între care se afla și Timotei, nu au fost atinse de flăcări.

Cruciadele au fost momentul în care sfintele moaște au fost furate și li s-a pierdut urma. Au fost redescoperite în anul 1945 îngropate în catedrala din Termoli și însoțite de o inscripție care atesta că au fost depuse acolo în anul 1238 de către episcopul Ștefan.

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.