Skip to main content

Sfântul Cuvios Daniil Stâlpnicul – 11 decembrie

Sfântul Cuvios Daniil Stâlpnicul s-a născut în anul 409 la Maratha în Samosata Siriei. Trebuie să fi făcut parte dintr-o familie foarte evlavioasă și să fi fost un copil deosebit de duhovnicesc pentru că mama sa, atunci când copilul avea doar cinci ani a mers cu el la mânăstire vrând să-l lase acolo să deprindă viața monastică. Egumenul nu a fost de acord. I-a pus însă numele Daniel.

Atunci când a împlinit vârsta de doisprezece ani s-a reîntors în mânăstire și a fost în cele din urmă primit. A fost tuns în monahism și a început să practice cu dedicație virtuțile viețuirii de acest fel.

Într-una dintre călătoriile sale, starețul l-a luat pe tânărul monah Daniil cu el. Au trecut în drumul lor și pe la Deir Sem”an, locul unde Simeon cel Bătrân, Stâlpnicul se nevoia. Au luat binecuvântarea sfântului. Daniel a rămas impresionat de nevoința și de viața duhovnicească a Sfântului Simeon Stâlpnicul și a purtat această admirație în inima sa până la sfârșitul vieții.
Pentru înțelepciunea și virtuțile sale, după moartea egumenului său, Daniel a fost ales să conducă mânăstirea unde viețuia.

A rămas o perioadă egumen, după care, fiind doritor de viață pustnicească a lăsat egumenia și a plecat într-un pelerinaj la marii pustnici ai Siriei și Palestinei. După ce i-a vizitat luând cuvânt de folos a venit la Constantinopol și s-a stabilit într-un loc numit Anaplu. Avea pe atunci patruzeci și doi de ani. La nouă ani după această mutare, a trecut la Domnul Sfântul Simeon Stâlpnicul. Auzind aceasta, Daniil, care ținuse în inimă admirația pentru marele Stâlpnic, a dorit să-i continue nevoința.

Împăratul și Patriarhul Constantinopolului i-au construit o coloană la fel ca aceea a lui Simeon pe care Sfântul Daniil a urcat și s-a nevoit astfel până la sfârșitul vieții sale. A îndurat intemperiile vremii rugându-se neîncetat, postind și venind în ajutorul duhovnicesc al tuturor celor care îi cereau sprijnul.

A fost un părinte duhovnicesc foarte iubit și respectat de către creștini. Mai mult, nu de puține ori, cei din casa imperială bizantină îi vizitau locul de nevoință pentru binecuvântare și viețuire.

Sfântul Daniil Stâlpnicul a trecut la Domnul în anul 493 în ziua de 11 decembrie.

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.