Skip to main content

Sfântul Cuvios Ioan Casian – 28 februarie

Vestea cea bună a venirii lui Hristos a fost adusă pe teritoriile locuite de strămoșii noștri din timpuri apostolice. Creștinismul de aici a înflorit și a dat roade. Între motivele bucuriei noastre legate de acest fapt se numără și numeroșii sfinți pe care i-au dat aceste binecuvântate locuri. Sfântul Ioan Casian este cinstea și bucuria Bisericii noastre.

Sfântul Ioan Casian s-a născut în Sciția mică, Dobrogea de astăzi, într-o familie înstărită și evlavioasă.

În anul 380, la aproximativ 20 de ani, părăsește locurile în care s-a născut și pleacă în Țara Sfântă stabilindu-se într-o mânăstire în Betleem. După doi ani de nevoință monahală, cu binecuvântare, pleacă înspre vestitele centre monastice din pustia Egiptului unde stă șapte ani. Aici, prin ascultare și multă cercetare, Sfântul Ioan Casian a învățat de la părinții îmbunătățiți tainele viețuirii duhovnicești.

Sfântul Ioan Gură de Aur l-a hirotonit diacon la Constantinopol în anul 399. Călătoriile sale duhovnicești nu s-au oprit ajungând și la Roma, unde îl cunoaște pe Sfântul Leon, viitorul papă al Romei.

În anul 415 Sfântul Ioan Casian era deja la Marsilia unde, cu binecuvântarea episcopului Castor de Apt, a fondat două mânăstiri, una pentru monahi și una pentru monahii. Sfântul Ioan Casian a încercat să introducă în viața de obște sau comună a viețuitorilor mânăstirilor, aspectele esențiale ale vieții duhovnicești singuratice pe care le-a deprins în ucenicia îndelungată la părinții pustiei din Răsărit.

Înțelepciunea duhovnicească dobândită în itinerariile sale duhovnicești a lăsat-o consemnată în scrierile sale. Sfântul Ioan Casian a scris despre monahism, despre viața duhovnicească, despre curățirea de păcate, lăsând un tablou amănunțit al tipologiei patimilor și a modului în care acestea pot fi dezrădăcinate.

De asemenea, Ioan Casian a lăsat moștenire o lucrare unică în felul ei. Este vorba despre consemnarea convorbirilor duhovnicești pe care le-a avut în tinerețe cu părinții pustiei.

Nu în ultimul rând, la îndemnul arhidiaconului Leon, viitorul sfânt episcop al Romei, a scris o lucrare despre învățătura de credință privind întruparea Domnului. În aceasta, cu minte luminată și clară a subliniat importanța și implicațiile adevărului de credință în viața duhovnicească.

Prin contribuția sa unică la organizarea monahismului occidental și prin moștenirea teologică și duhovnicească a scrierilor sale Sfântul Ioan Casian este numărat între marii Părinți ai Bisericii.

„Nici o zidire a virtuții nu poate fi ridicată în sufletul nostru dacă nu am așezat mai întâi fundația adevăratei smerenii”, ne învață și astăzi Sfântul Ioan Casian.

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.