Skip to main content

Sfântul Cuvios Moise Etiopianul – 28 august

Sfântul Cuvios Moise Etiopianul a arătat prin viața sa ce înseamnă pocăința, schimbarea vieții și smerenia.

Moise era etiopian de neam, negru la culoarea pielii și foarte înalt. În tinerețe a fost sclav, însă stăpânul său l-a alungat pentru că fura. A ajuns să se însoțească cu diverse grupuri de tâlhari făcând fapte îngrozitoare. Era vestit pentru cantitățile de băutură și mâncare pe care le putea consuma. Istoricul Paladie, cel care ne-a lăsat detalii biografice despre Cuviosul Moise, afirmă că despre el se spunea că ajunsese până la ucideri.

Însă, o împrejurare nenumită din viața sa, l-a făcut pe Moise să se pocăiască, să regrete modul în care ajunsese să își trăiască viața. Atât de profundă a fost convertirea sa la viața virtuoasă încât Moise Etiopianul a rămas peste veacuri, la fel ca Maria Egipteanca, o pildă răsunătoare.

După ce a intrat în mânăstire, a fost într-o zi călcat de tâlhari. I-a legat fedeleș, a mers în biserică și i-a întrebat pe frați „deoarece nu-mi este îngăduit să fac rău nimănui, ce porunciți pentru aceștia?” Tâlharii și-au dat seama pe cine au încercat să jefuiască. I-a uimit schimbarea Cuviosului Moise și au rămas ei înșiși în mânăstire.

Marea ispită a Cuviosului venea însă din amintirea plăcerilor care i-au umplut viața pe când era în lume. A luptat cu gândurile acestea până la sânge. Aceasta a fost marea lui biruință. Ca să nu mai fie luptat a stat ani de zile în picioare, pleca nopțile să slujească fraților aducându-le apă de la distanțe mari, s-a rugat neîncetat și a căutat sfat duhovnicesc de la părinții îmbunătățiți.

Avva Isidor l-a încurajat zicând „Nu te întrista. Căci sunt începuturile tale care te atacă, folosindu-se de obișnuință. Precum câinele obișnuit cu măcelăria nu se desparte de ea, dar de i se închide măcelăria și nu-i dă nimeni nimic, nu se mai apropie, la fel și tu, dacă stărui, demonul descurajându-se, se va depărta de tine.”

Pentru viața sa schimbată și îmbunătățită episcopul Alexandriei l-a hirotonit preot. A slujit în smerenie trecând la Domnul la vârsta de șaptezeci și cinci de ani, lăsând în urma sa mulți ucenici.

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.