Skip to main content

Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți – 1 iulie

Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți este un model de păstorire, sfințenie și viață duhovnicească. Creștinii din toată țara vin și se închină sfintelor sale moaște aflate în biserica Mânăstirii Bogdana din Rădăuți.

Sfântul Ierarh Leontie s-a născut la începutul secolului al XIV-lea într-o familie creștină din cetatea Rădăuți. A crescut de mic atașat de slujbele Bisericii și de viețuirea creștinească în general. Având astfel de înclinații deosebite duhovnicești, părinții mânăstirii din cetate l-au primit în obștea lor.

În mânăstire a dus o viață smerită, în ascultare desăvârșită. A fost călugărit cu numele Lavrentie. După o perioadă în care și-a pus la încercare răbdarea și iubirea de fratele în viețuirea de obște, vrând să adâncească nevoințele sale, Lavrentie a luat binecuvântare de la starețul său pentru a merge să se nevoiască într-o sihăstrie, undeva în apropierea Mânăstirii Putna.

Aici s-a nevoit cu alți câțiva părinți, sporind duhovnicește în noul tip de viețuire monastică pe care și-o alesese. Părinții din acea sihăstrie erau căutați de lume, încât vestea lor ajungând până la Iosif Mușat Mitropolitul de atunci al Moldovei, acesta a venit și a sfințit biserica acelui schit. În momentul sfințirii l-a hirotonit pe Lavrentie preot, numindu-l totodată egumen, după voința exprimată a părinților sihăstriei.

În această obște s-a nevoit și Sfântul Daniil Sihastrul sub ascultarea Sfântului Leontie.
Pentru viața sa duhovnicească aparte, Lavrentie a fost chemat la demnitatea slujirii arhierești devenind episcop al Rădăuților. A rămas un aspru nevoitor, însă a slujit episcopia cu înțelepciune pastorală și multă dedicație. În zilele păstoririi sale creștinii și preoții aflați sub omoforul său au avut parte de povețe duhovnicești venind de la un om plin de har și de cunoaștere ale celor duhovnicești.

După o păstorire arhierească îndelungată, pentru slăbiciunea trupului său s-a retras din scaun revenind la liniștea viețuirii sihăstrești, în mânăstirea sa, Laura.

Acum a primit schima mare, luând numele de Leontie. Și-a continuat viețuirea duhovnicească până în ziua în care a trecut la Domnul. A rânduit ca următorul egumen să fie Sfântul Daniil Sihastrul.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în anul 1992 canonizarea Sfântului Leontie de la Rădăuți. În același an s-a proclamat oficial canonizarea, fiind rânduită ca dată de prăznuire ziua de 1 iulie.

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.