Skip to main content

Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului – 14 aprilie

Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin episcopul Romanului s-a născut în anul 1674 în ținutul transilvănean al Bistriței, în satul Gledin. S-a născut într-o familie preoțească și a primit la botez numele Petru. Părinții săi, preotul Iftimie și Ana presbitera, l-au crescut și educat în valorile credinței creștine.

A fost un tânăr cucernic și evlavios, optând încă din tinerețe pentru viața monastică. Contextul politic dificil din Transilvania îl determină să treacă munții și să se stabilească la Mânăstirea Neamț. Aici, la vârsta de 23 de ani depune voturile monahale și primește numele de Pahomie. Va avea ascultare de paraclisier și pentru vrednicia sa a fost hirotonit preot.
În anul 1702, atunci când egumenul Ioan a trecut la cele veșnice, deși foarte tânăr și împotriva voinței sale, Pahomie a fost ales să îl înlocuiască.

În acea perioadă se făcuseră vestite numele și înălțimea duhovnicească a Sfântului Dimitrie al Rostovului. Pahomie a ales să meargă să îl cunoască și să ia sfat duhovnicesc de la acesta. Gândul pe care îl avea era liniștirea sa în pustnicie, iar Sfântul Dimitrie l-a binecuvântat să facă acest lucru.

Când s-a întors la Neamț a spus părinților dorința sa duhovnicească, iar aceștia au îngăduit să renunțe la egumenie. Se retrage în pustie la poalele muntelui Chiriac și începe acolo, împreună cu câțiva ucenici, ceea ce avea să fie mai târziu Schitul Pocrov.

Bunul Dumnezeu a rânduit însă altă cale pentru Sfântul Pahomie. El a fost desemnat să fie episcop al Romanului în urma morții Preasfințitului Lavrentie. A fost ridicat la demnitatea arhieriei în anul 1706. A păstorit cu vrednicie și dăruire eparhia vreme de peste șapte ani, la sfârșitul cărora se retrage revenind la muntele Chiriac, la mult-iubita sa viață pustnicească.

A zidit aici o biserică cu hramul Acoperământul sau Pocrovul Maicii Domnului.

De la Sfântul Pahomie se păstrează în pomelnicul triptic al Mânăstirii o rugăciune deosebit de frumoasă în care cere Bunului Dumnezeu să păzească „această sfântă biserică supt aripile milii şi sfinţiii Sale, să trimită oameni carii plac lui Dumnezeu, la acest sfânt loc, scrie Sfântul: buni, smeriţi, învăţaţi, credincioşi.”

Sfântul Pahomie a trecut la Domnul în anul 1724. Sfintele sale moaște au stat o vreme în paraclisul Sfântului Ștefan de la Mănăstirea Pecerska fiind aduse apoi la mânăstirea sa.

Ți-a plăcut?

Dacă ai o sugestie, o recomandare sau orice alt gând, te rugăm scrie-ne, distribuie sau apreciază-ne.

comment iconScrie comentariu
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.