Skip to main content

Sfântul Mucenic Orest – 10 noiembrie

Sfântul Mucenic Orest, un medic misionar, și-a folosit știința și priceperea pentru a da mărturie despre Hristos. A plătit pentru aceasta prețul martiriului.

Sfântul Mucenic Orest a fost martirizat în cetatea Tianei din Capadocia în timpul împăratului roman persecutor al creștinilor, Dioclețian. În acea perioadă, prefectul provinciilor Cilicia și Capadocia era un anume Maxim.

Într-una dintre vizitele datorate oficiului său a ajuns și în Tiana. Aici i s-a raportat existența unui medic creștin care prin cuvântările sale convingea pe cetățenii Tianei să renunțe la cultul idolilor.

A interpretat aceasta ca fiind un fel de instigare la nesupunere civică, mai ales că acest cult al zeilor patriei era o datorie publică a cetățenilor și locuitorilor imperiului.
l-a adus pe Oreste în fața sa și a încercat prin toate mijloacele posibile să îl determine să renunțe la credința creștină și să jertfească zeilor. Oreste nu a cedat și a mărturisit în mod public credința în singurul Dumnezeu existent arătând totodată iraționalitatea cinstirii idolilor păgâni.

Maxim s-a mâniat de o astfel de înfruntare și a ordonat biciuirea sa. A fost aruncat apoi în temniță pentru ca după o săptămână să fie readus în fața judecătorului său. Torturile au continuat, dar Oreste a răbdat în mod slăvit orice încercare de a i se frânge voința și credința.

În cele din urmă a fost legat de un cal sălbatic și a fost târât până când și-a dat sufletul în mâinile Domnului. Locul unde a murit se numea Batos. Prefectul a ordonat ca trupul să-i fie aruncat în râul apropiat Bifo. Prin rânduială de Sus, sfintele sale moaște au fost recuperate de către creștini și depuse într-un loc ferit pe o colină a Tianei. Aici, pentru mijlocirile Sfântului Oreste, Bunul dumnezeu rânduia tămăduiri minunate celor ce îi cereau ajutorul. A rămas un tămăduitor și după ce a trecut la Domnul.

Există o atestare foarte timpurie a cinstirii Sfântului Oreste în scrierile Sfântul Grigorie de Nazianz. El confirmă existența încă din timpul său a unei biserici dedicate Sfântului și a unei mânăstiri alăturate.

În Constantinopol era cinstit pe 9 iulie în Biserica Sfântului Ioan Evanghelistul din apropierea Agiei Sophia, și pe 10 noiembrie în biserica dedicată lui din locul numit plesíon tou leomakellíou.

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.