Skip to main content

Sfântul Mucenic Orest – 10 noiembrie

Sfântul Mucenic Orest, un medic misionar, și-a folosit știința și priceperea pentru a da mărturie despre Hristos. A plătit pentru aceasta prețul martiriului.

Sfântul Mucenic Orest a fost martirizat în cetatea Tianei din Capadocia în timpul împăratului roman persecutor al creștinilor, Dioclețian. În acea perioadă, prefectul provinciilor Cilicia și Capadocia era un anume Maxim.

Într-una dintre vizitele datorate oficiului său a ajuns și în Tiana. Aici i s-a raportat existența unui medic creștin care prin cuvântările sale convingea pe cetățenii Tianei să renunțe la cultul idolilor.

A interpretat aceasta ca fiind un fel de instigare la nesupunere civică, mai ales că acest cult al zeilor patriei era o datorie publică a cetățenilor și locuitorilor imperiului.
l-a adus pe Oreste în fața sa și a încercat prin toate mijloacele posibile să îl determine să renunțe la credința creștină și să jertfească zeilor. Oreste nu a cedat și a mărturisit în mod public credința în singurul Dumnezeu existent arătând totodată iraționalitatea cinstirii idolilor păgâni.

Maxim s-a mâniat de o astfel de înfruntare și a ordonat biciuirea sa. A fost aruncat apoi în temniță pentru ca după o săptămână să fie readus în fața judecătorului său. Torturile au continuat, dar Oreste a răbdat în mod slăvit orice încercare de a i se frânge voința și credința.

În cele din urmă a fost legat de un cal sălbatic și a fost târât până când și-a dat sufletul în mâinile Domnului. Locul unde a murit se numea Batos. Prefectul a ordonat ca trupul să-i fie aruncat în râul apropiat Bifo. Prin rânduială de Sus, sfintele sale moaște au fost recuperate de către creștini și depuse într-un loc ferit pe o colină a Tianei. Aici, pentru mijlocirile Sfântului Oreste, Bunul dumnezeu rânduia tămăduiri minunate celor ce îi cereau ajutorul. A rămas un tămăduitor și după ce a trecut la Domnul.

Există o atestare foarte timpurie a cinstirii Sfântului Oreste în scrierile Sfântul Grigorie de Nazianz. El confirmă existența încă din timpul său a unei biserici dedicate Sfântului și a unei mânăstiri alăturate.

În Constantinopol era cinstit pe 9 iulie în Biserica Sfântului Ioan Evanghelistul din apropierea Agiei Sophia, și pe 10 noiembrie în biserica dedicată lui din locul numit plesíon tou leomakellíou.

Ți-a plăcut?

Dacă ai o sugestie, o recomandare sau orice alt gând, te rugăm scrie-ne, distribuie sau apreciază-ne.

comment iconScrie comentariu
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.