Skip to main content

Sfântul Proroc Osea – 17 octombrie

Sfântul Profet Osea a cărui nume înseamnă în ebraică Dumnezeu mântuiește, a fost un profet al Vechiului Testament care prin propria sa viață a reușit să exprime și să transmită mânia și întristarea lui Dumnezeu față de greșelile poporului ales.

Relația lui Dumnezeu cu poporul ales în perioada Vechiului Testament a fost aparte într-un mod în care noi, fiii modernității îl înțelegem mai greu. Legământul Domnului cu poporul Său a fost un legământ marital, contractul sau testamentul a fost unul nupțial. Fidelitatea, de aceea, este un concept cheie prin care înțelegem această relație.
De multe ori poporul ales a luat-o pe căile idolatriei, deci ale trădării legăturii maritale cu Dumnezeu. Adulterul acesta a fost pedepsit de Domnul, iar pedeapsa și chemarea la pocăință a fost anunțată prin profeți.

Între cărțile profetice ale scripturilor iudaice se numără și Osea, o carte enigmatică și provocatoare în multe sensuri. De exemplu, ca să exprime prin viața lui ceea ce Dumnezeu simte cu privire la poporul ales, Osea a luat în căsătorie o femeie prostituată.

În vremea sa, poporul ales a ajuns la o bunăstare economică și politică pe care nu o mai avuseseră din perioada lui Solomon. Echilibristica politică între puterile vecine au expus poporul la închinarea la zei străini pe care au săvârșit-o fără mustrări de conștiință.

Osea accentuează necredincioșia lui Israel față de Domnul și o face în termeni tulburători. L-au uitat pe Domnul și i-au uitat poruncile. „Ascultați cuvântul Domnului, voi, copii ai lui Israel, că Domnul stă la judecată cu locuitorii pământului, că nu mai este credință, nici iubire, nici cunoaștere de Dumnezeu în țară. Toți jură strâmb, mint, ucid, fură și sunt desfrânați; săvârșesc fapte silnice, iar sângele vărsat curge peste sânge.”

„Pentru că ei au călcat legământul cu Mine; împotriva legii Mele au păcătuit laolaltă. Cu toate acestea ei strigă: „Dumnezeul meu, noi cei din Israel Te-am cunoscut pe Tine!” Israel a disprețuit milostivirea mântuitoare; dușmanul să-l urmărească!”

Mai mult, în cartea profetului Osea găsim promisiunea ce se va împlini odată cu Domnul Hristos. „Din stăpânirea locuinței morților îi voi izbăvi și de moarte îi voi mântui. Unde este, moarte, biruința ta? Unde-ți sunt chinurile tale?” Și iarăși scrie despre căutarea Domnului la vreme de strâmtorare că „după două zile din nou ne va da viață, iar în ziua a treia ne va ridica iarăși și vom trăi în fața Lui. Să-L cunoaștem, să ne sârguim să cunoaștem cine este Domnul! Venirea Lui este sigură ca ivirea zorilor.”

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.