Skip to main content

Sfântul Vladimir, Luminătorul Rusiei – 15 iulie

Sfântul Vladimir luminătorul Rusiei a fost principele Kievean căruia se datorează trecerea la creștinism a poporului său.

Sfântul Vladimir a fost fiul principelui Sviatoslav și al soției sale Malușa. Bunica sa se numea Olga și este și ea una dintre sfintele Bisericii.

Vladimir s-a născut în jurul anului 960 iar anii tinereții și i-a petrecut în căminul părintesc de educația sa ocupându-se și bunica Olga. Acest lucru este important deoarece încă dinaintea nașterii lui Vladimir Olga vizitase Constantinopolul. În timpul vizitei sale inima i-a fost mișcată de frumusețea Ortodoxiei, de adevărul învățăturilor sale și s-a botezat. A revenit acasă însoțită de către un preot ortodox, aducând cărți și alte obiecte de cult necesare.

Până la sfârșitul vieții sale a rămas o creștină cu viață duhovnicească deosebită și sub înrâurirea educației sale au crescu și cei doi nepoți ai săi, Vladimir și fratele său Jaropolk.
În vremea aceea creștinismul pătrunsese discret nu doar în sânul populației, ci și în sânul oamenilor apropiați curții. De pildă ambasadorii trimiși în Bizanț în acea vreme erau creștini.
Cu toate că intrase în contact cu creștinismul, Vladimir a rămas păgân și chiar un păgân convins. A ridicat temple și statui idolești și a încurajat dezvoltarea religiei păgâne. Pentru că rugăciunile sfintei sale bunici nu au rămas neascultate Dumnezeu a schimbat inima lui Vladimir. Ajutând pe împăratul bizantin Vasile al II-lea au ajuns să hotărască împreună căsătorirea surorii împăratului numită porfirogeneta Ana cu prințul kievean. Un cronicar rus menționează faptul că hotărând să devină creștin, Vladimir a ascultat sfatul trimișilor săi la Constantinopol care au fost uimiți de frumusețea radiantă a liturghiei ortodoxe. Tot ei i-au amintit de bunica sa Olga „cea mai înțeleaptă dintre toți”, au spus ei, care a îmbrățișat creștinismul în Biserica Ortodoxă.

Vladimir s-a botezat, s-a căsătorit cu Ana și împreună au lucrat la răspândirea credinței ortodoxe în sânul poporului său. În timpul vieții și lucrării lui Vladimir s-a întâmplat un fenomen singular în istoria creștinismului anume botezarea în masă a întregului popor în apele râului Nipru.

Țarina Ana a murit în anul 1011 după o viață întreagă dedicată misionarismului creștin. Sfântul Vladimir a trecut la Domnul patru ani mai târziu la vârsta de doar 55 de ani.
Imediat după moartea lui poporul l-a recunoscut ca pe un nou Constantin, Vladimir cel întocmai și el cu Sfinții Apostoli

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.