Skip to main content

Sfintele Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora – 10 septembrie

Sfintele Minodora, Mitrodora și Nimfodora sunt trei surori care au fost martirizate pentru că nu au renunțat la credința lor creștină.

Minodora, Mitrodora și Nimfodora s-au născut în Bitinia. Erau creștine și își trăiau viața în simplitate. În perioada în care au trăit ele creștinismul era o religie interzisă în imperiul roman, astfel încât creștinii își trăiau credința în ascuns. Atunci când erau vădiți însă, nu pregetau să-L mărturisească pe Hristos Domnul în fața autorităților.

Cele trei surori au părăsit locurile natale și s-au mutat în apropierea cetății Pithia, nu departe de niște izvoare termale. Au fost denunțate autorităților ca fiind creștine ceea ce a dus la arestarea lor.

Au fost supuse nenumăratelor torturi menite să le facă să renunțe la creștinism. Păgânii le-ar fi eliberat de îndată dacă ele ar fi fost de acord să jertfească idolilor. Ei cereau această probă a fidelității față de zeii păgâni pentru că vedeau în acest gest un gest de fidelitate față de Patria, față de imperiu. Oricine nu se închina zeilor patriei era acuzat de ateism, de faptul că mânie zeii și aduc asupra întregii comunități urgia lor.

Cele trei fecioare nu au renunțat la crezul lor. Există un singur Dumnezeu în treime, lui singur se cuvine închinarea și inima noastră, El și-a făcut cunoscută voia și planul în persoana Mântuitorului Hristos, Unul din Treime, Dumnezeu adevărat și Om adevărat.

Cea dintâi care a fost ucisă a fost sora cea mare Minodora. Păgânii au crezut că vederea trupului mort al surorii lor celei mari le vor determina să se înfricoșeze și să se lepede. Nu a fost așa. Au stat ferme în credința și mărturisirea lor. Au fost și ele ucise.

Pe mărturii ca ale lor s-a așezat creștinismul, iar păgânismul s-a năruit.

Unii cercetători au identificat acele băi termale cu cele din Drepanon-Helenopolis din Bitinia. În perioada păgână deasupra băilor străjuia Hercule alături de el fiind trei nimfe. După ce imperiul a devenit creștin, statuile păgâne au fost înlăturate. Ocrotitoarele izvoarelor au devenit cele trei fecioare creștine Minodora, Mitrodora și Nimfodora.

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.