Skip to main content

Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei – 16 mai

Sunt speciale momentele istorice în care Sfânta Biserică proclamă canonizarea unor sfinți. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în ședința sa din 6-7 iunie 2016, trecerea în rândul Sfinților a Cuvioșilor Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei, cu zi de prăznuire la 16 mai, iar zilele acestea a avut loc la Sihăstria Putnei slujba de canonizare.

Sfinții Sila, Paisie și Natan au fost cuvioși nevoitori ai Sihăstriei Putnei.

Sfântul Sila, născut în zona Botoșaniului a intrat foarte de tânăr în viața monahală. Avea doar 17 ani când a venit la Sihăstria Putnei sub ascultarea starețului Teodosie. În anul 1753 Sila a fost numit stareța de către mitropolitul de atunci al Moldovei, Sfântul Iacob Putneanul. A fost un monah plin de râvnă și har, un bun părinte și povățuitor duhovnicesc care a sfătuit pe calea mântuirii mulți monahi și laici deopotrivă. Sfârșitul vieții sale a fost dificil pentru că nordul Moldovei a trecut sub stăpânirea habsburgică, iar obștea pe care o păstorea a ajuns să cunoască mari lipsuri. Cunoscându-și sfârșitul, a cerut iertare tuturor și a trecut la Domnul în 23 aprilie 1783.

Sfântul Paisie a fost și el viețuitor al Sihăstriei Putnei, dar înainte de a veni aici a fost egumen al Mânăstirii Sfântul Ilie și a viețuit o perioadă la Mânăstirea Râșca. Mare părinte duhovnicesc, a fost dăruit de Dumnezeu cu harisma înainte-vederii. A fost cercetat și el pentru sfat duhovnicesc de foarte multă lume. A trecut la Domnul un an după Sfântul Sila.

Sfântul Cuvios Natan, de loc din Pașcani, în anul 1781 a fost rânduit stareț de către Cuviosul Sila, care se pregătea pentru trecerea la cele veșnice. Un părinte duhovnicesc ales, plin de virtuțile unui monah sfânt, a dus viață aspră nevoindu-se necontenit pentru supraviețuirea Sihăstriei Putnei confruntată cu vicisitudinile generate de stăpânirea habsburgică.

După trecerea acestor sfinți la Domnul, pentru că vremurile au fost potrivnice, Schitul Sihăstriei Putnei s-a pustiit. După peste 200 de ani, în anul 1990, prin vedere minunată s-a demarat reconstruirea schitului. În pronaosul vechii biserici au fost descoperite sfintele moaște ale acestor trei sfinți. La racla cu sfintele lor moaște s-au lucrat cu ajutorul lui Dumnezeu nenumărate minuni.

Bucuria duhovnicească a proclamării canonizării acestor trei sfinți ai Sihăstriei Putnei este deosebită. Anul 2017 va rămâne în amintirea creștinilor cinstitori ai Sfinților Sila, Paisie și Natan ca un an al darurilor duhovnicești.

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Emisiuni recente