Skip to main content

Tăierea Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul – 29 august

Sfântul Ioan Botezătorul este unul dintre cei mai importanți și cunoscuți sfinți. Acest fapt se datorează și cunoașterii detaliate a vieții și pătimirilor sale, descrieri care sunt cuprinse în Noul Testament.

Biserica noastră prăznuiește astăzi tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Marcăm această pătimire a sa prin rugăciune, postire și sobrietate.

Din paginile Scripturii aflăm cele despre nașterea Sfântului Ioan vestite în mod minunat tatălui său, preotul Zaharia, despre misiunea sa profetică de a chema poporul la pocăința pregătitoare venirii Împărăției prin Mântuitorul, despre momentul Botezului Domnului când glasul Tatălui Ceresc confirmă pe Iisus ca Fiu al lui Dumnezeu și, de asemenea, despre predica neînfricată a lui Ioan atunci când condamna derapajele morale ale poporului, ale clasei conducătoare și, mai ales ale regelui Irod.

Irod, prinzând pe Ioan, citim la evanghelistul Matei, l-a legat şi l-a pus în temniţă, pentru Irodiada, femeia lui Filip, fratele său. Căci Ioan îi zicea lui: Nu ţi se cuvine s-o ai de soţie. Şi voind să-l ucidă, s-a temut de mulţime, că-l socotea pe el ca prooroc.

Și Irodiada îl ura, aflăm din Evanghelia după Marcu, şi voia să-l omoare, dar nu putea, căci Irod se temea de Ioan, ştiindu-l bărbat drept şi sfânt, şi-l ocrotea. Şi ascultându-l, multe făcea şi cu drag îl asculta.

Curajul acesta de a spune adevărul l-a costat pe Sfântul Ioan viața. Mântuitorul Însuși spune despre Sfântul Ioan că el a mărturisit adevărul.

Chiar și în temniță, glasul mustrător al lui Ioan se făcea auzit.

Sfârșitul Sfântului Ioan a venit prin decapitare. La o zi de naștere a lui Irod, de față fiind toată elita politică și militară, fiica Irodiadei a dansat pentru oaspeți. Irod uimit fiind de acel dans i-a spus: Cere de la mine orice vei voi şi îţi voi da. Apoi s-a jurat ei: Orice vei cere de la mine îţi voi da, până la jumătate din regatul meu.

Întrebându-și mama ce să ceară, Irodiada a găsit acum prilejul de a se răzbuna pe Ioan Botezătorul. I-a spus să-i ceară lui Irod capul Sfântului Ioan.

Regele s-a mâhnit adânc, scriu Evangheliile, dar pentru jurământ şi pentru cei ce şedeau cu el la masă, n-a voit s-o întristeze.

Ioan a fost decapitat. Ucenicii lui au venit, au luat trupul lui Ioan şi l-au pus în mormânt.

Despre Sfântul Ioan Botezătorul Mântuitorul Hristos a spus: „Între cei născuţi din femei, nimeni nu este mai mare decât Ioan.”

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.