Skip to main content

300 de ani de la moartea lui Dimitrie Cantemir

Fă misiune alături de noi! Abonează-te la canalul de YouTube TRINITAS TV, dând un simplu click aici: https://tinyurl.com/SUBSCRiv

************
Astăzi s-au împlinit 300 de ani de la moartea cărturarului Dimitrie Cantemir, istoric, prozator şi filosof, domn al Moldovei între martie şi aprilie 1693 şi între anii 1710 – 1711.
S-a născut în 26 octombrie 1673, în localitatea Silișteni din comuna Fălciu, azi comuna Dimitrie Cantemir, din județul Vaslui, în sudul orașului Huși. Tatăl său, Constantin Cantemir a fost ales de boieri pentru a le fi domn pe vremea când Dimitrie avea doar 12 ani. Doi ani mai târziu, tânărul este trimis la Istanbul, ca o garanție pentru domnia tatălui său, din Moldova. Îi urmează la tron, în 1693, când acesta moare, iar Dimitrie avea doar 20 de ani. Ajunge din nou domnitor în 1710, cu susținerea turcilor. La scurt timp, se aliază cu țarul Petru cel Mare, în lupta acestuia cu turcii. Victoria otomanilor la Stănilești, în 1711, anulează planurile țarului și îl obligă pe domnitorul Moldovei, Dimitrie Cantemir, să plece în exil, în Rusia. A rămas aici vreme de 12 ani, până la moarte. Revine în Moldova, în 1935, atunci când istoricul Nicolae Iorga îi aduce rămășițele pământești la Biserica „Sfinții Trei ierarhi”, ctitorită de Vasile Lupu.
Dimitrie Cantemir reprezintă o personalitate majoră a culturii naţionale, fiind primul orientalist din spaţiul românesc și primul cărturar român care s-a bucurat de prestigiu dincolo de hotarele ţării sale, afirmându-se în cele mai variate domenii ştiinţifice, literare şi artistice. Printre operele lui Dimitrie Cantemir se numără „Divanul sau gâlceava Înţeleptului cu Lumea sau giudeţul Sufletului cu Trupul, 1697-1698; „Descriptio Moldaviae” (Descrierea Moldovei), 1714-1717, „Hronicul Vechimii romano-moldo-vlahilor”, 1717-1722 şi „Istoria creşterii şi descreşterii Imperiului Otoman”, 1716, tradusă, încă din secolul al XVIII-lea, din latină în engleză, franceză şi germană. În 1705 a terminat „Istoria ieroglifică sau lupta dintre inorog şi corb”, cea mai importantă operă literară a sa şi prima creaţie în proză, de mari proporţii din literatura noastră. Un interes nou suscită astăzi şi compoziţiile sale muzicale.
Întrucât anul acesta s-au împlinit 350 de ani de la naștere și 300 de ani de la moartea sa, 2023 a fost instituit „Anul cultural Dimitrie Cantemir”. 2023 i-a fost dedicat totodată compozitorului Ciprian Porumbescu.

************
Pentru mai multe emisiuni de suflet, vizitează site-ul TRINITAS TV → https://www.trinitas.tv/
Abonează-te pentru a viziona emisiunile TRINITAS TV pe rețelele de socializare:
➥ Facebook: https://www.facebook.com/trinitastv
➥ Instagram: https://www.instagram.com/trinitastv
➥ TikTok: https://www.tiktok.com/@trinitas.tv
➥ SoundCloud: https://soundcloud.com/trinitastv

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.