Skip to main content

Am foarte des coșmaruri. Există un remediu duhovnicesc?

Pr. Dr. Vasile Gavrilă

Ți-a plăcut această ediție?

Dacă ai o sugestie, o recomandare sau orice alt gând legate de această emisiune, te rugăm scrie-ne, distribuie sau apreciază-ne.

comment iconScrie comentariu 1

Un comentariu

 1. Maria, Suceava

  Răspunsul cel adevărat l au dat părinții noștri care susțin această rubrică, după cuvântul Mântuitorului care zice:” voi sunteți sarea pământului”. Noi doar subscriem acestor adevăruri și adeverim ajutorul lui Dumnezeu.
  ” Stați tari împotriva diavolului și el va fugi de la voi”.(Ap.)
  Da! Există un remediu duhovnicesc, mai mult, nu numai că există dar Dumnezeu Însuși vine întru întâmpinarea noastră căutând oaia cea rătăcită. Remediul este apropierea de Dumnezeu prin multiple mijloace: postul, rugăciunea, metaniile, închinăciunile, spovedania (mai ales pocăința, căința și părăsirea păcatelor), milostenia cea trupească, cea sufletească, ce se face fără nicio cheltuială de bani, păzirea poruncilor, cinstirea sfinților și a sfintelor moaște, cinstirea lui Dumnezeu, pacea cu cei din jur, pacea cu Dumnezeu și cu aproapele, citirea cărților sfinte, cunoașterea lui Dumnezeu, participarea la Sfânta Liturghie și la alte slujbe bisericești, cugetarea la creația lui Dumnezeu; fiecare n parte și toate la un loc și altele asemenea acestora vor izbăvi pe credinciosul nostru nu numai de coșmaruri dar și de alte multe rele.
  Scris este:” eu dorm dar inima mea veghează”. Pentru a veghea inima noastră în timpul somnului trebuie că sufletul nostru să fie veghetor în timpul zilei.
  Înainte de culcare, ne vom însemna cu semnul Sfintei Cruci; de asemeni, vom face semnul Sfintei Cruci pe toată lungimea și lățimea patului( de 3 ori). Foarte de folos ne va fi să nu dăm proporții dimensiunii întâmplării. Atâta putere are diavolul asupra noastră cât îi dăm noi. Zice învățătura patristică:” leul cel bătrân a murit de foame”. Ce e mai fioros decât un leu, când mai e și bătrân adică patimă întemeiată, înrădăcinată; și iată că acest leu a murit de foame prin nealimentare din partea noastră și prin neluare în seamă.
  Că de o ancoră tare ținându ne de nădejdea în Dumnezeu, așa să rostim rugăciunea: cu pace, așa mă voi culca și voi adormi, că tu Doamne, îndeosebi întru nădejde m ai așezat”.

Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Emisiuni recente