Skip to main content

Care este primul lucru pentru care trebuie să ne rugăm?

Protoiereu Gheorghe Colțea, protopop de Bran-Zărnești, Arhiepiscopia Sibiului

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!

2 comentarii

 1. Maria, Suceava

  Cea mai bine primită rugăciune este cea de slavă, prin care slăvim pe Dumnezeu, prin aceasta recunoscând slava lui Dumnezeu și mărturisind un mare adevăr, acela că Dumnezeu se află în mare slavă. Și la rugăciunile începătoare pernim cu cuvintele:” slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție” de 3 ori, apoi încă o dată, arătând pe Unul Dumnezeu, cel în treime slăvit. Desigur, foarte importante sunt rugăciunile de mulțumire. Putem avea o stare de slavoslovie și un cuget mulțumitor care să ne însoțească permanent. Dar ce auzim la Doxologia mare:” mulțumim Ție pentru slava Ta cea mare”. Iată primul lucru pentru care se cade să mulțumim lui Dumnezeu. Când ne trezim dimineața, prima mișcare a minții noastre să fie îndreptată spre slăvirea lui Dumnezeu (pr. Cleopa).
  Dar poate credinciosul nostru s a referit la rugăciunile de cerere. Desigur, primul lucru pe care îl cerem în rugăciunile noastre este mântuirea sufletului, iertare de păcate dar mai ales curățirea sufletului de păcate, de patimi și agonisirea virtuților. Dintre rugăciunile de cerere pe primul loc putem pune rugăciunea ” Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește mă pe mine, păcătosul/a”, care aduce mari foloase: ne adună din răspândire, ne ajută să privim spre noi înșine, curățește mintea și inima, ucide gândurile rele; aceasta o spune Însuși Mântuitorul Iisus Hristos:” oricine va cădea pe această piatră va fi sfărâmat, iar pe cine va cădea ea îl va zdrobi”. Zice iarăși Mântuitorul:” cereți și vi se va da, căutați și veți afla, bateți și vi se va deschide. Că oricine cere ia, cel care caută află și celui care bate i se va deschide”. Foarte atenți trebuie să fim când facem rugăciuni de cerere, e foarte primejdios să cerem ceva nefolositor, după cum zice Domnul:” nu știți ce cereți”. Și Sfinții Apostoli se rugau către Mântuitorul zicând:” învață ne să ne rugăm”. O rugăciune foarte dragă nouă este și aceasta:” Doamne, facă se voia Ta”, putem spune că aceasta are legătură cu ceea ce spune Mântuitorul:” iată, stau la ușă și bat”?
  Pentru anumite împrejurări sunt necesare anumite rugăciuni. Oare nu a strigat Sf. Apostol Petru pe mare:” Doamne, scapă ne”. În funcție de împrejurări, de momentul zilei, vor fi importante anumite rugăciuni. Când ne așezăm la masă pentru momentul respectiv va avea prioritate rugăciunea înainte de masă, la fel și când suntem în călătorie, la începerea lucrului, etc. Dar zice în altă Evanghelie:” pe acestea să le faceți iar pe acelea să nu le lăsați”.
  Mulți credincioși se roagă prioritar pentru sănătate; desigur, toți ne dorim să fim sănătoși, dar sănătoși fiind, știm să prețuim sănătatea? Oare nu ne distrugem sănătatea prin vicii? Oare umblăm pe cărările dreptății? Aleargă picioarele noastre către păzirea poruncilor? Căci zice Mântuitorul:” iată te ai făcut sănătos, de acum să nu mai greșești”.
  Dumnezeu să ne ajute pe noi, pe toți să dobândim rugăciunea cea adevărată, cea poruncită de Însuși Mântuitorul Iisus Hristos, când zice:” adevărații închinători se vor închina Tatălui în duh și n adevăr, căci și Tatăl astfel de închinători își dorește”.

Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.