Skip to main content

Este o anumită ordine în care trebuie să ne închinăm la icoanele dintr-o biserică?

Protoiereu Gheorghe Colțea, protopopiatul de Bran-Zărnești, Arhiepiscopia Sibiului

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!

2 comentarii

 1. Maria, Suceava

  „Intra voi în casa Ta, închina mă voi spre Sfântă Biserica Ta, întru frica Ta”. Iată, prorocul David pune frica de Dumnezeu ca început și temei al închinării noastre, mai înainte de a pomeni de dragoste. Când intrăm într-o biserică, nu putem să nu ne gândim la Sfânta Treime:” această casă Tatăl a zidit o, această casă Fiul o a întărit, această casă Duhul Sfânt a înnoit o, cel ce luminează și întărește și sfințește sufletele noastre”. Avem reprezentare în biserica noastră a icoanei Preasfintei Treimi, Tatăl încărcat de zile; în această privință avem și o întrebare: icoana Sfintei Treimi este realizată tot pe temeiul întrupării Mântuitorului Iisus Hristos, cele 3 persoane fiind de o ființă.

  Unii credincioși intrând în biserică, fac 3 metanii mari în fața Sfântului Altar, închinându se lui Dumnezeu în totalitatea Sa. Mântuitorul Hristos fiind mijlocitor către Dumnezeu Tatăl, și noi ne îndreptăm cugetarea spre Dumnezeu Tatăl. Închinarea noastră la Sfintele Icoane este de la mare la mic. În acatistul sfântului Ioan botezătorul citim:” Sfinte Ioane Botezătorule, dulceața lumii, frumusețea cerului cea împătrit luminată..”, deci Sf. Ioan botezătorul este luminat de cele 3 fețe ale Preasfintei Treimi și de către Maica Domnului care este a 4 a față a lumii, fiind cea mai înaltă din toată creația lui Dumnezeu. Aceasta trebuie să fie și ordinea de închinare: Mântuitorul Iisus Hristos, Maica Domnului, Sf. Ioan botezătorul, sfinții patroni ai locașului de cult, sfinții zilei, sfinții a căror pomenire o săvârșim, sfintele moaște ( dacă există), să nu uităm creația cea nevăzută ( toate puterile cerești), să ne amintim de toți sfinții și de toată frumusețea cerului.

  Aceasta în principiu; desigur, chipul Mântuitorului și al Maicii Sale ocupă un loc aparte în inima noastră. Unii credincioși se închină direct la icoana praznicală și acest spațiu este plin de încărcătură duhovnicească, aici având pe rând icoana tuturor praznicelor împărătești și a tuturor Sfinților de peste an. Iarăși, unde sunt moaște de sfinți, unii credincioși întâi se închină sfintelor moaște ca unei gazde, ca unui prieten și astfel întăriți cu rugăciunile sfinților se prezintă spre închinare în fața icoanei Mântuitorului Iisus Hristos și a Preacuratei Sale Maici.

  Sfintele Icoane se cinstesc prin închinare și sărutare. Icoana se sărută în partea de jos, niciodată nu vom săruta fața Sfântului respectiv. Ne închinăm cu metanii mari sau măcar metanii mici știind că cinstea ce o datorăm icoanei se urcă spre persoana reprezentată în ea. Sfinții ne sfătuiesc ca totdeauna să purtăm cu noi o icoană cât de mică, ne va fi de mare ajutor. Mântuitorul Iisus Hristos ne poruncește să ne închinăm ” în duh și n adevăr”, adică: în adevăr având dreapta credință și n duh adică lucrând poruncile și săvârșind fapte bune, astfel pregătiți din adâncul inimii să ne înălțăm mintea spre Dumnezeu în rugăciune. Mărturisesc că am auzit pe unii credincioși chiar suspinând după Dumnezeu.

  Sfintele Icoane pururea ne sunt ajutătoare după cum ne vestește prorocul David când zice:” văzut am mai înainte pe Domnul înaintea mea pururea, că de a dreapta mea este ca să nu mă clatin”.

 2. Schindea angela

  Bună ziua,am nevoie de un sfat din partea dvs ,o am pe mama grav bolnavă în fază terminala,sì nu vrea să chem preotul sa,i citească să o împărtășească.Ce pot face?multumesc anticipat!

Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.