Skip to main content

Ce putem face cu Agheasma rămasă de mai mulți ani?

Protoiereu Gheorghe Colțea, protopopiatul de Bran-Zărnești, Arhiepiscopia Sibiului

Ți-a plăcut această ediție?

Dacă ai o sugestie, o recomandare sau orice alt gând legate de această emisiune, te rugăm scrie-ne, distribuie sau apreciază-ne.

comment iconScrie comentariu 1

Un comentariu

 1. Maria, Suceava

  ” în multe chipuri ne sfințește Dumnezeu”, așa glăsuiește o învățătură a Bisericii noastre.
  Aghiazma rămasă de mai mulți ani o folosim mai departe pentru că, nu i așa! de aceea am luat o pentru că ne era necesară. Sf. Apostol Pavel ne îndeamnă când luăm ceva, să luăm cu mulțumire, căci iată ce zice:” toată făptura lui Dumnezeu este bună și de folos, dacă se ia cu mulțumire căci se sfințește prin cuvântul lui Dumnezeu și prin rugăciune”.

  Aghiazma ne este nouă de mare folos atât cea mică cât și cea mare, și le păstrăm un an întreg și chiar ani, de vreme ce aghiazma mare se sfințește o dată în an. Eu o folosesc tot anul, dacă e nevoie, pentru boli grele sau pentru întâmplări deosebite. Dar dacă s a întâmplat că aghiazma să nu mai fie limpede, curată și transparentă și să se altereze, tot aghiazmă e, ea își păstrează darul de sfințenie; putem stropi cu ea curtea, spațiul din jurul blocului, calea pe care mergem zilnic ( căci stau diavolii pe la răspântii), urmând poruncii Mântuitorului Iisus Hristos care zice:” să nu știe stânga ta ce face dreapta ta”, sau se va turna această agheasmă la rădăcina unui pom sau în apa unui râu.

  Se naște întrebarea: de ce aghiazma noastră a ajuns să se altereze? Prima cauză e că nu am folosit o la timp. La o întrebare asemănătoare despre un element sfințitor din biserică, părintele Cleopa a răspuns în felul următor ( citez din memorie): Iisus Hristos n a fost nălucă, a fost om aievea, a purtat trup, tot ce e materie poate fi supus stricăciunii. După a noastră neînsemnată părere, credem că acestea sunt cazuri foarte rare. Mai curând cauza să o căutăm la noi înșine. Aghiazma, pentru consumul imediat sau pe termen mediu, o putem amesteca cu apă, dar aghiazma pentru păstrare nu se va amesteca cu apă. Aceasta poate fi o cauză, deși apa adăugată se poate sfinți prin dorință ( aceasta ar fi și o întrebare: se poate sfinți apa adăugată prin dorință?) Aghiazma se păstrează în vas curat, fără busuioc ( care cu timpul dezvoltă microorganisme), la loc curat, uscat și bine aerisit.

  Să ne amintim că Sfintele Taine sunt sfinte iar aghiazma e sfințită. Să ne amintim că și noi suntem o mână de țărână aruncată în adâncul unei gropi, după cum zice Sf. Apostol Pavel:” semănatu s a întru necinste”, și iarăși ne amintim că:” în multe chipuri ne sfințește Dumnezeu”.

  Iată, în curând vom sărbători pe Sfântul mucenic Trifon și vom primi dar de aghiazmă pentru izbăvirea de insecte și alte vietăți, care aghiazmă o păstrăm tot anul, cu care stropim casele, curțile, grădinile, viile și livezile. Aici avem și o întrebare: această sfințire este legată de viețuire a Sfântului Trifon sau e în legătură cu praznicul întâmpinării Domnului, căci în aceeași zi avem și înainte prăznuirea?

  Aghiazma are aceeași putere sfințitoare în orice biserică s ar sfinți, de orice preot, Dumnezeu nu este părtinitor, căci zice Sf Apostol Pavel:” același Duh Sfânt coboară”. Aghiazma sfințită la mine în sat are aceeași putere sfințitoare ca cea sfințită în măritele catedrale arhiepiscopală, mitropolitană, Patriarhală, toți suntem în anul omagial al satului românesc ( mulțumim părintelui Patriarh), iată cum și biserica din satul meu se slăvește.

  Minunat, nesperat și copleșitor este pentru noi faptul că Dumnezeu Însuși, în chip nemijlocit ne ajută, căci zice învățătura Sf. noastre Biserici:” aghiazma este purtătoare de ajutor dumnezeiesc”.

Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Emisiuni recente