Skip to main content

Ce sunt ierurgiile?

Protoiereu Gheorghe Colțea, protopopiatul de Bran-Zărnești, Arhiepiscopia Sibiului

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!

Un comentariu

  1. Maria, Suceava

    „Ierurgiile sunt slujbe bisericești pentru binecuvântarea și sfințirea omului în diferite împrejurări ale vieții, precum și pentru binecuvântarea și sfințirea naturii înconjurătoare și a lucrurilor folositoare omului” ( Catehism).

    Prin căderea omului și natura înconjurătoare a fost supusă stricăciunii. Mântuitorul în Sfânta Evanghelie ne spune:” iată, stăpânitorul lumii acesteia este scos afară”. Obiectele din jurul nostru trebuie scoase de sub înrăurirea celui rău. ( Pr. Cleopa). Mântuitorul Însuși ne dă pildă la înmulțirea pâinilor când a binecuvântat și a mulțumit și așa a dat mulțumii. Asemenea, la Cina cea de taină dar și după Înviere, la frângerea pâinii, cu cei 2 ucenici la Emaus, a binecuvântat.

    Ierurgiile se săvârșesc pentru oamenii vii sau morți, și pentru lucruri sau natura înconjurătoare. Pentru oameni, ierurgiile sunt prezente la nașterea pruncului, cele pentru mamă și pentru prunc ( în afară de Sf. Botez care este Taină). Slujba înmormântării este ierurgie, panahida și parastasele sunt ierurgii.

    Cel mai folosit element pentru sfințire din natura înconjurătoare este apa, care devine ea însăși mai departe element sfințitor ( pr. Cleopa). Apa, ca element de sfințire îl găsim și în Vechiul Testament, după cum citim în Sf. Evanghelie:” căci, din când în când, un înger al Domnului cobora, sfințind apa. Sfințirea apei este ierurgie. Sfințirea cea mare a apei este ierurgie. Un alt element din natură, destul de des întâlnit pentru sfințire, este untdelemnul.

    Ierurgiile sunt instituite de Biserică, din încredințarea Domnului; prin ierurgii dobândim darul lui Dumnezeu și ajutor dumnezeiesc ( pr. Cleopa).

    Astfel, prin ierurgii se binecuvintează și se sfințesc oamenii, munca și îndeletnicirile lor cele bune, împrejurările și întâmplările importante din viața omului ( de bucurie sau de supărare), dar și cele înconjurătoare precum casele, mormintele, animalele cele folositoare, roadele pământului, țarinile, holdele, viile, livezile, grădinile împlinindu se astfel cuvintele Sf Apostol Pavel care zice:” Dumnezeu bogat fiind în milă”, ” în multe chipuri ne sfințește”.

Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.