Skip to main content

Gheronda Partenie, starețul athonit binecuvântat de Maica Domnului

Această emisiune este disponibilă doar prin generozitatea dumneavoastră! Intră pe donatii.trinitas.tv și ajută-ne să aducem lumina credinței în sufletele românilor de pretutindeni, făcând o donație pentru susținerea programelor noastre! Numele donatorilor vor fi pomenite la altarul Catedralei Patriarhale din București.

În urmă cu aproape 5 decenii, datorită vieții sale curate, Gheronda Partenie a fost ales stareț al Mănăstirii atonite „Sfântul Pavel”, prin purtarea de grijă a Maicii Domnului. Ascultarea lui era la centrul silvic din pădurea mănăstirii. După ce obștea l-a ales gherondă, simplul monah de 43 de ani a fost chemat de la pădure. Mare i-a fost uimirea când l-au întâmpinat monahii în sunet de clopote. În curăția inimii lui, el a crezut că fastul era organizat pentru un oaspete de seamă, care vizitează mănăstirea. Explicându-i hotărârea lor, a primit după multe insistențe greul toiag de stareț. Și atunci, ca și pe parcursul întregii lui vieți, a cerut ajutorul Maicii Domnului și s-a lăsat în paza ei.
Gheronda Partenie, starețul athonit cu viață sfântă, ne-a primit la mănăstirea unde se roagă și se nevoiește de aproximativ 70 de ani. Încă de la primele cuvinte ale interviului, părintele ne-a vorbit despre Împărăteasa Sfântului Munte, Maica Domnului.
De multe ori, Gheronda Partenie a mărturisit că „simte foarte multă iubire și recunoștință față de Maica Domnului”. De mic copil o iubește. A rugat-o să îl ocrotească și să-l ajute să muncească pentru frații și părinții lui, deoarece făceau parte dintr-o familie săracă. Dar Născătoarea de Dumnezeu i-a rânduit altceva, povățuirea spre calea mântuirii a monahilor athoniți. Părintele Partenie spunea într-un interviu mai vechi că diavolul i-a furat metanierul. A profitat de oboseala starețului, și când a ațipit, demonul i-a luat arma cu care era stăpânit de bătrânul cu viață sfântă. „M-am întristat foarte mult, își amintește părintele, m-am ridicat și am început să plâng. Eram nemângâiat. Atunci am spus: «Ispititorule, să n-ai parte de metanierul meu! Voi face rugăciune până când ai să mi-l aduci». «Maica Domnului, ajută-mă, fă să-mi aducă metanierul înapoi. Să nu se bucure diavolul că mi-a furat metanierul. Vreau să mi-l aducă înapoi»”. Iar Maica Domnului i-a ascultat rugăciunea, diavolul fiind astfel nevoit să îi aducă metanierul.
Bătrânul stareț ne-a vorbit și despre Schitul Românesc Lacu, care aparține de mănăstirea păstorită de el. A fost apropiat de acest schit, deoarece în perioada când se ocupa de centrul silvic, trecea de multe ori pe aici.

Abonează-te la canalul de YouTube TRINITAS TV, dând un simplu click aici.

Pentru mai multe emisiuni de suflet, vizitează site-ul TRINITAS TV
Abonează-te pentru a viziona emisiunile TRINITAS TV pe rețelele de socializare:
Facebook
Instagram
TikTok
SoundCloud
Telegram

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.