Skip to main content

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a transmis un mesaj de condoleanțe cu ocazia trecerii la Domnul a Patriarhului Serbiei, Irineu

Cu ocazia adormirii în Domnul a Patriarhului Serbiei, Irineu, Sanctitatea Sa Kiril, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii a transmis un mesaj de condoleanțe,

„Înaltpreasfinţia Voastră Părinte Hrisostom,
Preasfințiile Voastre, membri ai Sinodului Permanent,
și tuturor membrilor Sfântului Sobor
al Bisericii Ortodoxe Sârbe:

Înaltpreasfinția Voastră, dragă Vlădico!
Iubiți frați Arhierei!

Cu un sentiment de profundă durere, am primit vestea morții iubitului meu frate și împreună slujitor, a Sanctității Sale Irineu, Arhiepiscop de Peci, Mitropolit de Belgrad și Karloviți și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe.
În numele arhipăstorilor și clericilor, călugărilor și mirenilor din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, precum și în numele meu personal, exprim sincere condoleanțe pentru pierderea de neprețuit pe care o îndură Biserica Ortodoxă – soră, a Sârbilor.
Dumnezeu a dat Bisericii Sfântului Sava un patriarh înțelept, care și-a dedicat întreaga viață consolidării și promovării Acesteia. Patriarhul Irineu a dat dovadă de multă dragoste creștină pentru oameni, fără a-și cruța puterile, a încercat întotdeauna să fie aproape de turma sa, mângâiat fiind de comuniunea cu acest poporul a lui Dumnezeu, bucurându-se cu cei ce se bucură; plângând cu cei ce plâng (Rom. 12,15). Chiar și în ultimele clipe din drumul Său pământesc, Sanctitatea Sa Irineu a împărtășit suferințele cu acei credincioși a căror viață a fost sfârșită de această epidemie devastatoare.
Nou-adormitul Întâistătător, prin înalta sa autoritate și încrederea neclintită în sfintele canoane, a făcut mult pentru păstrarea unității Ortodoxiei în lume și pentru a menține ordinea canonică în Biserica cea Sfântă a lui Hristos.
Sanctitatea Sa a fost un mare prieten al Bisericii Ortodoxe Ruse, pe care a vizitat-o oficial în repetate rânduri, vizitând nu doar Moscova și Peterburgul, ci și Kievul, capitala Ukrainei și Minskul, capitala Belarusiei. Patriarhul Irineu a fost mereu neînfricat și cu mult curaj, a vorbit în favoarea ortodoxiei persecutate a Bisericii canonice din Ucraina.
Ultima dorință a Întâistătătorului Sârb, dar din păcate nerealizată, a fost aceea de a sfinți împreună cu noi Catedrala Națională Sfântul Sava din Belgrad. Finalizarea aranjamentului interior al acestei Catedrale mărețe, fără îndoială va rămâne în istorie ca una dintre principalele realizări ale Sanctității Sale.
Fie ca Domnul Nostru Iisus Hristos – învierea și viața (Ioan 11, 25), să odihnească sufletul nou adormitului său slujitor în locașurile drepților, unde nu există nici durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!
Veșnica lui pomenire!

Cu dragoste în Domnul,
+ K I R I L ,
Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii”

Ți-a plăcut?

Dacă ai o sugestie, o recomandare sau orice alt gând, te rugăm scrie-ne, distribuie sau apreciază-ne.

comment iconScrie comentariu
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Emisiuni recente