Skip to main content

Prin ce este deosebit un diacon față de preot?

Protoiereu Gheorghe Colțea, protopopiatul de Bran-Zărnești, Arhiepiscopia Sibiului

Ți-a plăcut această ediție?

Dacă ai o sugestie, o recomandare sau orice alt gând legate de această emisiune, te rugăm scrie-ne, distribuie sau apreciază-ne.

comment iconScrie comentariu 1

Un comentariu

  1. Maria, Suceava

    Din Catehismul ortodox aflăm că există 3 trepte ale preoției: episcop, preot și diacon. Toți aceștia au în comun următoarele: primesc la hirotonie harul Sfântului Duh, puterea de a învăța poporul și de a l conduce pe calea mântuirii. Specific sunt următoarele: diaconii nu pot săvârși cele 7 Sfinte Taine ci ei ajută episcopii și preoții la săvârșirea lor și la alte slujbe bisericești, preoții pot săvârși Sfintele Taine în afară de hirotonie, pe care o săvârșesc doar arhiereii. Aici merită specificat o particularitate. Părintele Cleopa atrage atenția asupra următorului aspect: deși prin Taina Hirotoniei preoții primesc puterea de a lega și dezlega păcatele, totuși nu pornesc la această slujire deoarece pot fi unele impedimente, mai ales cele legate de vârsta foarte tânără, dar pot fi și altele. Ei primesc acest drept de slujire prin hirotesie. Hirotesie nu face parte din Sfintele Taine ci este o ierurgie.

    Aflăm de la Trinitas că la anumite perioade, PF Daniel hirotonește duhovnici. Diaconul este un unicat după cum fiecare om este unic, toți avem aceeași șansă la mântuire și la sfințenie. Printre sfinți aflăm oameni de toate categoriile sociale.

    Prin preoție ( punerea mâinilor), se prelungește în biserică preoția Mântuitorului Iisus Hristos:” Tu ești preot în veac” Ps.

Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.