Skip to main content

Sfântul Apostol Andronic și soția sa, Iulia – 17 mai

Lucrarea misionară a Sfinților Apostoli de propovăduire a Evangheliei a fost sprijinită de efortul misionar al multor alți creștini. De altfel, chemarea tuturor creștinilor este de a fi martori și mărturisitori ai învierii Domnului în lumea în care trăiesc. Între primii creștini cunoscuți din Noul Testament cu numele, care s-au remarcat în mod deosebit în slujirea misionară se numără Sfinții Apostoli Andronic și Iunia.

În Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel, în încheierea acesteia, Apostolul transmite o serie de salutări fraților creștini din comunitate pe care îi cunoștea personal. Între aceștia se numărau și Andronic și Iunia.

„Îmbrățișați pe Andronic și pe Iunia, cei de un neam cu mine și împreună închiși cu mine, scrie Apostolul Pavel, care sunt vestiți între apostoli și care înaintea mea au fost în Hristos.”

Aflăm din acest salut faptul că cei doi sfinți proveneau dintre iudei, poate chiar din tribul lui Veniamin din care făcea parte și Apostolul Pavel. La fel, este posibil ca aceștia doi să fi fost împreună prigoniți și să sufere lanțuri și încarcerare împreună cu Sfântul Pavel în multele instanțe în care el a fost supus unor astfel de încercări.

Știm că Sfântul Pavel amintește corintenilor cum întrece pe cei care îi negau autoritatea pentru că a suferit comparativ cu aceștia „în osteneli mai mult, în închisori mai mult, în bătăi peste măsură, la moarte adeseori.”

Tot din epistola către Romani se observă faptul că, pe acești doi creștini împreună nevoitori Apostolul îi cinstește numindu-i apostoli, chiar vestiți între apostoli, subliniind prin aceasta zelul lor misionar deosebit.

De asemenea, Sfântul Pavel afirmă despre Andronic și Iunia că au fost în Hristos înainte de el, adică sunt iudei care au acceptat credința creștină încă de la început. S-au creștinat probabil la Ierusalim, iar apoi au plecat să lucreze și să propovăduiască între iudeii din diaspora locuind la vremea scrierii epistolei la Roma.

Sfântul Ioan Gură de Aur afirmă faptul că Iunia era soția lui Andronic, o familie misionară la fel ca exemplul unei alte familii celebre de misionari din perioada Noului Testament, Aquila și Priscilla. Sfântul Ipolit al Romei susține faptul că Andronic a fost înălțat la demnitatea episcopiei și a slujit în această calitate în zona Pannoniei.

Pentru că pe lucrarea neobosită a acestor dintâi creștini se bazează venirea la lumina adevărului a imperiului, creștinii fac an de an pomenirea lor cinstindu-i ca pe niște vrednici apostoli.

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.