Skip to main content

Sfântul Apostol Aristarh – 15 aprilie

În misiunea sa extraordinară de a propovădui creștinismul în tot Imperiul Roman, până la marginile lumii, Sfântul Apostol Pavel, Apostolul neamurilor, a fost ajutat de către o serie de colaboratori importanți. Între aceștia se numără și Sfântul Aristarh.

Din Cartea Faptelor Apostolilor aflăm că Aristarh era creștin dintre iudei, macedonean născut în Tesalonic. Discipol și colaborator foarte apropiat al Apostolului Pavel era apreciat de către acesta. În timpul primei captivități romane a Apostolului Aristarh se afla în închisoare cu el, trimițând îmbrățișările sale comunității creștinilor din Colose.

„Vă îmbrățișează Aristarh, cel întemnițat împreună cu mine și Marcu, scrie Pavel colosenilor, ei au lucrat împreună cu mine pentru împărăția lui Dumnezeu. Ei au fost cei ce mi-au adus mângâiere.”

Aristarh a fost alături și în multe din primejdiile în care s-a aflat apostolul neamurilor. I-a fost alături, de pildă, atunci când mulțimile furioase au dorit să linșeze pe misionarii creștini din Efes. Un argintar Dimitrie, aflăm din cartea Faptelor Apostolilor, care lucra obiecte pentru un templu al Artemisei din Efes, a instigat cetățenii orașului împotriva lui Pavel și a colaboratorilor săi. Motivul pentru care mulțimile s-au agitat era tocmai succesul pe care îl avea cuvântul cu putere al Apostolului în convertirea celor dintre păgâni.

După evenimentul din Efes, Aristarh s-a întors în Macedonia unde s-a ocupat de strângerea de ajutoare pentru comunitatea creștinilor din Ierusalim. Vedem astfel, încă de la începutul creștinismului, cum frații creștini din toată lumea s-au întrajutorat între ei. Aristarh, persoana de încredere a Apostolului Pavel a fost cel care a organizat colecta la nivel local.

Atunci când, după a treia mare călătorie misionară, Sfântul Pavel merge la Ierusalim să ducă ajutorul fraților creștini din Biserica mamă, Aristarh se numără printre însoțitorii săi.

Incredibilul efort al primilor creștini de a pleca în întreaga lume să anunțe vestea cea bună a mântuirii și să facă ucenici pe care să-i boteze în numele Sfintei Treimi a presupus colaborarea strânsă între Apostoli și alți misionari dedicați. Sfântul Aristarh a avut bucuria de a sta alături și de a asculta predica însoțită adesea de minuni a Apostolului Pavel. Înțelegem de la Sfântul Aristarh faptul că aceia care lucrează pentru sporirea credinței și a împărăției lui Dumnezeu trebuie sprijiniți de fiecare dintre noi. Făcând aceasta vom avea ajutorul și binecuvântarea sfinților care au făcut aceasta, precum Sfântul Aristarh.

Ți-a plăcut?

Dacă ai o sugestie, o recomandare sau orice alt gând, te rugăm scrie-ne, distribuie sau apreciază-ne.

comment iconScrie comentariu
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Emisiuni recente