Skip to main content

Sfântul Apostol Onisim – 15 februarie

Onisim, robul, al cărui nume înseamnă, în limba greacă „folositor”, este sfântul datorită căruia avem o epistolă în plus în Noul Testament.

Sfântul Apostol Pavel i-a scris lui Filimon o epistolă. Filimon era stăpânul lui Onisim, iar Onisim, greșind foarte grav stăpânului său fugise din casa sa.

Nu știm cum s-au întâlnit Sfinții Onisim și Pavel, dar știm că după întâlnirea lor, robul fugar a primit credința creștină. Fiind vrednic și dedicat propovăduirii Evangheliei împreună cu Sfântul Apostol, Pavel ar fi dorit să îl țină cu el. Drept era însă, să ceară voie lui Filimon.

„Te rog pe tine pentru fiul meu, Onisim, pe care l-am născut fiind în lanțuri, scrie Sfântul Apostol. Eu voiam să-l țin la mine, ca, în locul tău, să-mi slujească mie, care sunt în lanțuri pentru Evanghelie, dar n-am voit să fac nimic fără de încuviințarea ta, ca fapta ta cea bună să nu fie ca de silă, ci de bunăvoie.”

„Primește-l pe el, ca pe mine, iar de te-a păgubit cu ceva, sau îți este dator ceva, pune aceasta în socoteala mea. Da, frate, eu te rog, fă-mi binele acesta în Domnul; liniștește inima mea în Hristos!”

Filimon l-a iertat pe Onisim. Și l-a eliberat. Cunoaștem faptul că cel ce fusese înainte rob și fur, s-a înnoit prin har. A slujit cu credincioșie propovăduirii Evangheliei și s-a învrednicit de darul episcopiei.

A fost episcopul cetății Efesului, urmând păstoririi Sfântului Ioan Evanghelistul și a Sfântului Timotei.

Când, în anul 107, Sfântul Ignatie al Antiohiei era în drum spre moartea martirică din Roma, Episcopul Onisim l-a întâmpinat cu mulțime de credincioși. Atât de mult l-a impresionat Sfântul Onisim pe Ignatie încât a scris o epistolă către creștinii din Efes în care a spus: „În numele lui Dumnezeu, am primit mulțimea voastră de credincioși în persoana lui Onisim, episcopul vostru după trup, însuflețit de nepovestită dragoste. Mă rog să-l iubiți în Iisus Hristos și voi toți să fiți asemenea lui. Binecuvântat să fie Cel Care v-a dăruit vouă, cei ce sunteți vrednici, să aveți un episcop ca acesta.”

Dintr-un rob hoinar, Onisim ajunge laudă a creștinilor. Același har dumnezeiesc care schimbă oameni și vieți ne este dat tuturor celor care mărturisim, credem și cerem aceasta lui Hristos Domnul.

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.