Skip to main content

Sfântul Mucenic Nichifor – 9 februarie

Viața Sfântului Mucenic Nichifor este lecție pentru fiecare creștin. Dincolo de tăria credinței și de curajul nespus al mărturisirii pe care martirajul îl presupune, învățătura pe care o putem detașa din cele petrecute cu Nichifor se referă la iertarea celor cu care suntem certați.

Nichifor a trăit în cetatea Antiohia din Siria. El era creștin. Îl lega o prietenie strânsă de un preot creștin al cetății, anume Simplicius. Lumea îi considera ca frații. Totuși, în ciuda prieteniei lor lungi și încercate, dintr-un motiv anume s-au certat și s-au mâniat unul pe altul.

Venindu-și în fire, Nichifor i-a cerut iertare, însă Simplicius nu a dorit să se împace. Inima sa se învârtoșase în rău.

În același timp, în Antiohia s-au pus în aplicare unele decrete imperiale conform cărora creștinii trebuiau să fie forțați să se lepede de credința lor. Cei dintâi care au fost arestați au fost clericii. Simplicius a fost prins și dus spre locul de judecată. Nichifor, văzându-și prietenul în lanțuri a alergat și a căzut la picioarele lui cerând iertare și rugându-l să se împace. Simplicius nu a vrut nici acum.

Văzând Dumnezeu învârtoșarea inimii sale l-a lăsat în voia sa. Simplicius nu a avut curaj să mărturisească până la capăt. În timpul torturilor, înțelegându-și iminența morții, a cedat promițând că va aduce jertfe zeilor păgâni ca semn al lepădării sale.

Nichifor care privea îndurerat din mulțime aceste fapte a mers și l-a încurajat. Simplicius nu a ascultat. Atunci, plin de curaj mărturisitor Nichifor a mărturisit faptul că este creștin. A fost ucis pentru credința sa prin decapitare.

Prieteniile trebuie prețuite și întemeiate pe credință și efort. Iertarea aproapelui este o datorie a fiecărui creștin. Inimile noastre nu trebuie să se împietrească în resentimente. A cere iertare chiar și atunci când nu suntem vinovați de dragul unei bune relații cu aproapele este calea autentică a celor ce iubesc pe Hristos.

Acestea sunt câteva învățături care se adaugă exemplului slăvit al martiriului Sfântului Nichifor. A iertat și a murit iubind.

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.