Skip to main content

Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei – 23 mai

Definirea credinței adevărate a avut loc de multe ori în condiții de prigoană. Ortodoxia cinstirii sfintelor icoane s-a făcut și ea cu jertfe și preț de sânge. Între Sfinții care au contribuit la această biruință a Ortodoxiei se numără și Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul Episcopul Sinadei.

Mihail s-a născut în Sinnada, metropola Frigiei Salutare în jurul anului 750 din părinți cu bunăstare. Pentru că multă vreme nu au putut avea copii s-au rugat evlavios Arhanghelului Mihail care a mijlocit pentru ei. Acesta este motivul pentru care a primit la botez numele Mihail.

A avut o copilărie aleasă remarcându-se în mod deosebit în timpul studiilor sale. A ajuns și la Constantinopol unde a devenit bun prieten al lui Teofilact, secretarul personal al Sfântului Patriarh Tarasie al Constantinopolului. Ambii au ales viața monastică și au intrat în mânăstirea fondată de patriarhul Nichifor I pe malul asiatic al Bosforului. Patriarhul Tarasie, la scurtă vreme l-a hirotonit pe Mihail preot și a ajuns apoi mitropolitul Sinadei, cetatea unde s-a născut.

Sfântul Mihail a participat la Sinodul al șaptelea Ecumenic care a declarat ortodoxia cinstirii sfintelor icoane, numărându-se printre semnatarii deciziilor sinodale. Pentru că era un abil diplomat a fost trimis la Bagdad de către împăratul Mihail I Rhangabe să negocieze pacea imperiului cu Harun al Rashid, ceea ce a și reușit.
A ajuns de asemenea și în Occident fiind primit de regele Carol cel Mare.

Odată cu detronarea împăratului Mihail Rhangabe, pe tronul Bizanțului a ajuns Leon al V-lea Armeanul. Acesta, încă de la începutul domniei a început persecutarea celor care cinsteau sfintele icoane. În acest sens a organizat o ântâlnire largă a clericilor importanți unde și-a expus viziunea. Cu foarte mult curaj, Sfântul Mihail a apărat poziția ortodoxă, motiv pentru care a avut de suferit. La puțină vreme după depunerea patriarhului Nichifor, Mihail a fost încarcerat în fortăreața Eudossiade, iar de aici a fost mutat în mai multe locuri.

Moartea împăratului Leon al V-lea Armeanul i-a adus eliberarea din temniță, însă nu și-a mai reluat și scaunul de mitropolit al Sinadei. A trecut la Domnul pe 23 martie 826 undeva în apropierea Constantinopolului. Sfântul Teodor Studitul, bun prieten al lui Mihail, care locuia în peninsula Sfântului Trifon i-a fost alături în clipele de sfârșit, povestind ucenicilor cele despre sfârșitul Sfântului Mihail într-o cateheză.

Pentru jertfa acestor mărturisitori astăzi creștinii ortodocși cinstitori ai sfintelor icoane sunt cunoscuți în lumea întreagă.

Ți-a plăcut?

Dacă ai o sugestie, o recomandare sau orice alt gând, te rugăm scrie-ne, distribuie sau apreciază-ne.

comment iconScrie comentariu
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.