Skip to main content

Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, episcopul Ancirei – 7 iunie

Bunătatea și iubirea de aproapele au fost virtuțile de căpătâi ale Sfântului martir Teodot din Ancira. Practica virtuților și a renunțării de sine pentru aproapele de dragul lui Hristos reprezintă un martiriu cotidian. În cazul Sfântului Teodot a fost și pregătire pentru martiriul final.

Teodot avea o casă de oaspeți în Ancira. Plin de iubire milostivă față de semeni era cunoscut pentru bunătatea cu care ieșea în întâmpinarea nevoilor celor pe care îi întâlnea. A trăit în vremea persecuțiilor imperiale împotriva creștinilor și în perioada sa a fost numit un nou guvernator al Ancirei, un anume Theotecnus. Acesta din urmă a început cu ură și furie să captureze creștini. Sfântul Teodot, după putere a avut grijă de cei întemnițați.

Într-una din zile, Teodot a plecat la Malos, un sat apropiat Ancirei, să recupereze sfintele moaște ale martirului Valent care fuseseră aruncate în râul Halys. Pe drumul de întoarcere a întâlnit pe o pajiște un grup de creștini și au hotărât să prânzească împreună. Au trimis și după preotul Fronton din Malos. Acesta, deși nu îi cunoștea, le-a spus că îi recunoaște din vedenia ce a avut-o cu o seară înainte.

Stând la masă Teodot i-a spus preotului fronton că ar fi atât de potrivit să ridice chiar acolo în acel loc izolat o capelă să depună moaștele sfinților martiri.
Întors în Ancira, Teodot a găsit cetatea tulburată. Șapte fecioare creștine fuseseră arestate, torturate și forțate să participe la un ritual de cinstire a statuilor zeițelor Diana și Minerva pe un lac. Pentru că au refuzat au fost înecate.

Teodot a avut curajul de a le recupera trupurile. Auzind guvernatorul A început să caute autorul. Teodot luându-și rămas bun de la cei iubiți s-a predat. Trupurile fecioarelor au fost arse iar Teodot, nevrând să se lepede de creștinism și să accepte o funcție de preot al zeului Apolo și bogății multe, a fost decapitat. Trupul său a fost pus sub pază.

Neștiind de toate acestea, preotul Fronton din Malos a venit la Ancira să discute despre capela pe care hotărâseră să o construiască. Asinul său însă, a mers exact spre locul unde Sfântul Teodot era îngropat. Acolo a întâlnit gărzile. Le-a dat vin din belșug și după ce au adormit, a urcat trupul lui Teodot pe asin iar asinul a plecat direct pre pajiștea unde Teodot și preotul Fronton hotărâseră să construiască o capelă pentru depunerea moaștelor martirilor.

Dumnezeu rânduise ca primele sfinte moaște depuse acolo să fie chiar ale Sfântului martir Teodot.

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.