Skip to main content

Sfinții Mucenici Eutropie, Cleonic și Vasilisc – 3 martie

Prietenie și martiriu. Este pilda pe care sfinții Sfinții Eutropiu, Cleonic și Vasilisc o lasă creștinilor de peste veacuri, prietenie întru Hristos, prietenie în viață și în moarte deopotrivă.

Sfinții martiri Eutropiu, Cleonic și Vasilisc au mărturisit credința lor creștină și au fost uciși pentru aceasta în cetatea Amasiei la începutul celui de-al patrulea secol.

Aceștia erau toți de profesie militari, prieteni și rude ale Sfântului Teodor Tiron, martirizat cu puțin timp înaintea lor.

Toți acești mucenici, împreună cu mulți alții, reprezintă norul luminos al mărturiei pe care creștinii au dat-o în timpul împăratul roman persecutor Maximian Galerius.

Eutropiu, Cleonic și Vasilisc erau creștini în ascuns. Au fost descoperiți și întemnițați. Desigur, cei care îi păzeau și torturau, nu au înțeles motivul pentru care acești soldați creștini nici măcar de formă nu doreau să se lepede de numele Mântuitorului Hristos. Au încercat în multe feluri să-i înduplece, prin viclenii, amenințări și chinuiri îndelungi.

Izvorul puterii lor era Cel pe care Îl iubeau, Iisus Hristos. Pentru că nicicând nu suntem fără de Domnul, nici în pace, nici în suferință, Mântuitorul li s-a arătat în temniță alături de prietenul lor, Sfântul Teodor Tiron. Au fost îmbărbătați. Suferința lor nu era fără de rost.

Era întâi de toate semnul libertății lor. A libertății de a recunoaște un singur Stăpân adevărat al lumii și al lor, pe Domnul Slavei, Iisus Hristos. Lui singur se cuvenea închinare, lui singur trebuiau plecate inimile.

Desigur, stăpânitorii acelei lumi și chiar a lumii noastre, aveau putere asupra trupului. Și au folosit-o. Sfinții Eutropiu, Cleonic și Vasilisc au fost torturați cu cruzime. În dimineața zilei de 3 martie Eutropiu și Cleonic au fost răstigniți. Vasilisc a rămas întemnițat.

El se va reuni cu prietenii săi în Domnul câteva luni mai târziu. Dus în cetatea Comana, Vasilisc și-a dat viața prin tăierea capului. Creștinii din acea cetate i-au luat sfântul trup și l-au îngropat. Trecând vremea prigonirilor, pe acel loc a fost înălțată o sfântă biserică dedicată pomenirii sale.

Biserica pomenește în fiecare an jertfa acestor trei martiri. Folosul jertfei, a fost al lor și al creștinilor deopotrivă. Mărturisind Împărăția cerurilor cu determinare, statornicie, credință și nădejde au arătat și altora puterea acestei împărății.

Ți-a plăcut?

Dacă ai o sugestie, o recomandare sau orice alt gând, te rugăm scrie-ne, distribuie sau apreciază-ne.

comment iconScrie comentariu
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.